Steinberg stoppested

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Fra Steinberg»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette postkortet er stemplet 1909. Huset til høyre tilhørte i sin tid Nils Sørensen (Brekke), som i likhet med mange steinberglendinger arbeidet som fløter. Bygningen i midten er Steinberg bruksskole.

Steinberg stoppested er en jernbanestasjon i Drammen kommune, anlagt i 1906. Stasjonen lå da på Randsfjordbanen, som i dag er en del av Sørlandsbanen.

Stasjonen var betjent og hadde både billettsalg og post, sågar et lite venterom.

En av betjentene som var ansatt ved stasjonen i en årrekke, var Anders Karlsen, som også var medeier i Marie Karlsens kolonialbutikk på Tråkka i Krokstadelva.

Godstrafikk

Stasjonen var fra starten et viktig knutepunkt for godstrafikk.

Fra stasjonen ble det blant annet fraktet sand fra lokale sandtak. Den fineste sanden gikk til ulike jernverk og -støperier, som Jøtul i Lommedalen, og ble brukt som formsand i støpeprosessen. Men hovedmengden av sand ble levert til Oslo kommune, som brukte sand i asfaltproduksjonen. Det kommunale asfaltverket lå i Bjørvika, omtrent ved operaen. Etterspørselen må ha vært stor, for det hendte mer enn en gang at Oslo kommune sendte sine egne lastebiler for å dekke behovet.

Jernbanevognene, sju av gangen, sto på sidesporet, mens de ble fylt med sand. Det gikk 16 store trillebårlass på lasteplanet, og hver vogn rommet 3 billass. På det meste gikk det 14 sandvogner per dag. Spesielt etter krigen overtok lastebilen mer og mer etter hest og vogn fra sandtaket til stasjonen.

2000-tallet

Planene om nedlegging av stasjonen fra 2014, ble møtt med store folkelige og politiske protester, og i 2012 ble vedtaket omgjort. Stasjonen ble i stedet oppgradert med nye plattformer og overgangsbru for fotgjengere.

Kilde


Buskerud våpen.png Steinberg stoppested er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Prosjektet var et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.