Framfylkingen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Juletrefest i Grünerløkka Folkets hus i 1930-åra, kan ha vært i regi av Framfylkingen.
Foto: Wilhelm Råger/Oslo Museum (1930-1940).

Framfylkingen er Landsorganisasjonens barne- og familieorganisasjon. Organisasjonen ble startet i 1934 etter et vedtak på landsmøtet i Arbeiderpartiet i 1933.

Bakgrunnen for stiftelsen av organisasjonen var to ting: For det første at de voksne i arbeiderbevegelsen ikke ville at barna skulle være med i borgerlige organisasjoner som speiderbevegelsen, for de mente dette ville påvirke barnas holdninger. For det andre ville de skape en organisasjon hvor barna kunne få et fritidstilbud med friluftsliv som en viktig ingrediens.

I stiftelsesbrevet av 1933 står det bl.a.:

Formålet med framfylkingen er å skape en almen socialistisk friluftsorganisasjon med sideordnede oppgaver, som faller sammen med de unges interesser. Nevenyttig gjerning og socialistisk kulturarbeid skal gå hånd i hånd, dertil vil den delta i det socialistiske fredsarbeide.

Organisasjonen har endret seg i takt med samfunnet siden mellomkrigstiden og de harde klassekonfliktene, og i dag er organisasjonen politisk uavhengig. Fra 1977 har Framfylkingen vært LOs barne– og familieorganisasjon, og den er slik en organisasjon for hele arbeiderbevegelsen.

Lokallagene blir kalt Framlag.

Kilder og eksterne lenker