Speiderbevegelsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Pike- og guttespeidere i 17. maitoget i Vestfossen i 1937.
Foto: Bjarne Arnhaug

Speiderbevegelsen er en av verdens største barne- og ungdomsbevegelser med ca. 28 millioner medlemmer. Hensikten er å utvikle barn og ungdom til ansvarsbevisste mennesker som tar ansvar i samfunnet. Internasjonalt ble bevegelsen startet av Robert Baden-Powell i 1907.

Den første speidertroppen i Norge ble etablert i 1909 av rittmester James Grøttum (1866–1928). Han fulgte imidlertid ikke alle Baden-Powell ideer, og hadde blant annet tatt bort det kristne element i bevegelsen. Sammen med den senere bankmannen Christian Dons tok teologen og Kristiania-læreren Hans Møller Gasmann (1872-1961) opp de originale ideene fra Baden-Powell, herunder det kristne elementet, og i 1910 startet de sine egne speidertropper. Året etter etablerte de Norsk Speidergutt-Forbund, som raskt fikk stor utbredelse over hele landet og ble det dominerende norske speiderforbundet.

Dons ble den første nasjonale speidersjefen, med Møller Gasmann som visesjef. Fra 1920 overtok Møller Gasmann, som innehadde vervet helt til 1945. Da han gikk av ble han utnevnt til æresspeidersjef.

Norges KFUK-speidere ("brunspeiderne") ble stiftet i 1920 med Margrethe Parm som ildsjel. I 1921 ble Norges speiderpikeforbund ("blåspeiderne") stiftet.

Bevegelsens internasjonale grunnlegger, Robert Baden-Powell, besøkte Norge for første gang allerede i august 1911, da han blant annet deltok på en speiderparade. Han hadde i samme anleding møter med begge de to daværende fløyene i den norske speiderbevegelsen.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne ressurser