Fransiskanerordenen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fransiskanerordenen (Ordo Fratrorum Minorum, «Småbrødreordenen», fork. O.F.M.) er en katolsk religiøs orden. Den ble grunnlagt av og har navn etter St. Frans av Assisi i 1209. Ordenen har både mannlige og kvinnelige grener, og er organisert som en sammenslutning av ordener som følger Frans av Assisis regel.

De har gjennom århundrene hatt mange kallenavn, som mindrebrødrene, barfotbrødrene, gråbrødrene og minorittene- Særlig gråbrødrene dukker opp i norsk og dansk sammenheng. Dette kallenavnet kommer av at de brukte munkekutter i ubleket ull, som et tegn på at de ga avkall på all luksus.

I middelalderen hadde fransiskanerne en rekke klostre i Norge. Det første var Fransiskanerklosteret i Tønsberg, som ble opprettet før 1236.

De har etter reformasjonen re-etablert seg i Norge. De første som kom var to nederlandske fransiskanere, som i 1924 overtok ansvaret for St. Franciskus Xaverius menighet i Arendal. Denne kommuniteten eksisterer fortsatt. De har senere betjent flere andre menigheter, og var spesielt knyttet til St. Hallvard i Oslo. Kommuniteten i St. Hallvard kirke og kloster ble nedlagt i 2008. De hadde også en kommunitet på Vinterbro i Ås kommune, Franciskushuset. Også det er nedlagt. Fram til 1992 virket bare deres nederlandske provins i Norge, men det året kom også en fransiskaner fra den polske provinsen. I 1995 grunnla den kvinnelige grenen klarissene Høysteinane kloster i Larvik. Det har siden 1930-åra, med noen opphold vært aktive grupper av legfransiskanere i Norge.

Grener / underordener

Førsteordnene (mannlige):
  • Småbrødrene / observanter / spiritualer (O.F.M.; det er oftest denne grenen som menes når man omtale fransiskanere)
  • Konventualer (O.F.M. Conv.)
  • Kapusinerne (O.F.M. Cap.)
Andreordene (kvinnelige):
  • Klarissene (OSC)
  • Kapusinerinner
Tredjeordnene (legfolk):
  • Terzio Ordine Regulare (TOR) og andre regelbundne ordner som lever i kommuniteter
  • Legfransiskanerne, som følger en egen regel men lever vanlige liv i samfunnet

Kilder og litteratur