St. Franciskus Xaverius menighet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sognekirken St. Franciskus Xaverius kirke i Arendal
Foto: Jan-Erik Løken

St. Franciskus Xaverius menighet er den katolske menigheten som dekker kommuner i det østlige Agder og to kommuner i det vestlige Telemark. Dette omfatter i Agder: Risør, Grimstad, Arendal, Gjerstad, Vegårshei, Tvedestrand, Froland og Åmli, og i Telemark: Fyresdal og Nissedal, til sammen et areal på 5 623 km². Menigheten har pr 2017 rundt 2 000 medlemmer.

Den ble innviet som en «misjonsstasjon» (menighet) av biskop Johannes Olav Fallize 11. november 1911. Menigheten holdt da til, og fram til St. Franciskus Xaverius kirke ble viglet i 1954, i en gammel trekirke på toppen av Tyholmen i Arendal sentrum. Kirken var egentlig et ombygd lysthus som tilhørte en prakteiendom på Øvre Tyholmen. Hovedhuset ble omgjort til hospital med kapell i 1. etasje, og i en liten bod ble det bygd skole. Den var ikke stor, men så startet St. Franciskus skole opp med kun to elever i 1913.

Menigheten vokste raskt, og allerede på 1930-tallet var den gamle kirken begynt å bli for liten, så ønsket om å få bygd en større kirke var sterkt. I 1935 fikk menigheten valget om ny kirke eller ny skole, valgte da ny skole. I 1947 fikk menigheten avslag på tillatelse om å bygge ny kirke, da andre bygg ble prioritert under gjenreisningen etter andre verdenskrig. Flere søknader ble så avslått om ombygging før en søknad endelig ble godkjent 3. juni 1952, men søknaden ble omhandlet som nybygg da ombyggingen var såpass omfattende.

På begynnelsen av 1950-tallet kom tankene om en ny kirke for alvor tilbake igjen, og den 24. januar 1954 kunne den nye murkirken bli vigslet. Kirken ble utvidet fra 110 sitteplasser til 150 i 2009. Det ble også blant annet laget handikappheis, nye kontorer i etasjen under kirkerommet, lagt varmekabler i trappen ute, samt utbedret fundamenteringen, da kirken sto på en sprekk i fjellet. Innvielsen på nybygget ble holdt 3. januar 2010, da kirken ble vigslet av biskop Bernt Eidsvig.

Kirken er viet til, og menigheten har navn etter den hellige Frans Xavier som var en katolsk misjonær i Sør- og Øst-Asia, og en av grunnleggerne av Jesuittordenen. Kirken hadde i mellomkrigstiden og siden 2008 sogneprest tilknyttet Fransiskanerordenen, noe som har ført til en misforståelse om at Frans Xavier hadde tilknytning til denne.

Sogneprester

Eksterne lenker