Frantz Olsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Frantz Olsen (født 1871, død 1966) var støperiarbeider, fagforeningsleder og Ap-politiker i Gjøvik.

Olsen var født på Sletta, Østre Toten i 1871. Han var en av stifterne av en av byens første fagforeninger, Gjøvik Formerforening i 1901. Han var formann både i sin fagforening, i samorganisasjonen og i Gjøvik Arbeiderparti. Han arbeidet ved Gjøvik Støperi fra 1892. Da han gikk av i 1945 etter nesten 54 års virke, ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Etter partisplittelsen i 1923 var Frantz Olsen blant de 17 som la seg i selen da Gjøvik Arbeiderparti skulle reorganiseres. Både da avisen Ny Dag og senere Oppland Arbeiderblad ble startet, var Frantz Olsen en av initiativtakerne.

Frantz Olsen var en energibunt og en ildsjel, påtok seg en rekke offentlige verv, blant annet i skolestyret og arbeidsledighetskomiteen. Som den utpreget aktive mann han var, hadde Olsen en rekke tillitsverv i fagbevegelsen og som lokalpolitiker.

På hans siste arbeidsdag ved Støperiet ble det holdt høytideligheter for å hedre ham både blant arbeiderne tidlig på dagen og senere en sammenkomst der funksjonærene takket ham for hans lange virke ved bedriften.

Frants Olsens veg ligger i Fredeng-området i Gjøviks søndre bydel.

Kilder

  • Oppland Arbeiderblad, 31. oktober 1945 og 28. desember 2010.
  • Terje Paulsberg: Ingens Herre – ingens trell, OA 75 år, bd. I. s. 167.
  • Årbok for Gjøvik 1995, s. 32.
  • Svein Erik Strande: Gatenavn i Gjøvik s. 36. Gjøvik Historielag 2019