Fredheim (Greåker)
Fredheim lå i Stangsveien 2 på Greåker i tidligere Tune kommune (nå Sarpsborg). Huset ble bygget av Nedre Tune Ungdomsforening (fra 1901 Fredheim Kristelige Ungdomsforening) og innviet 10. desember 1899. Det ble mindre virksomhet utover i 1960-årene, få til å ta over når ledere falt fra, og etter hvert var det bare gudstjenestene igjen. Da de ble flyttet til Greåker kirke i 1974, ble bedehuset solgt til John Karlsen, og senere videre til andre private.
Byggmester Jacobsen tilbød foreningen en tomt til 300 kroner på Østre Greåker, tømmer fikk foreningen dels fra bøndene og dels fikk de hentet opp synketømmer fra Glomma. Hustegninger sørget vartingen ingeniør Furuholmen for, mens byggmester Utne fikk 2200 kroner for å sette opp et nøkkelklart hus. 2000 kroner ble lånt av bankdirektør Th. Olsen. Bedehuset fikk en stor og en liten sal, kjøkken og garderobe og en liten vaktmesterleilighet i annen etasje. Det hadde sitteplasser til 100–120 mennesker. Frontpartiet var utsmykket med et maleri som viste en ungdom bak plogen med teksten «Har du lagt din hånd på Herrens plog?». Maleren var Anton Gundrosen, kanskje den samme som stod bak maleriet i Betania på Greåker.
Fra 1910 til Greåker kirke stod ferdig i 1974 ble Fredheim brukt som kirke for nedre Tune. Inntil da hadde Rolvsøy og Tune vært ett sogn, og gudstjenestene ble holdt på Elim i Rolvsøy.
En av de to misjonsgruppene, den som startet i 1912, resulterte i at Ester Horjen ble kalt til misjonens tjeneste og reiste til Kina for Ungdomsforbundet i 1922. I 1915 startet pastor Schübeler ungdomsarbeid og det ble snart fulgt av «Tusenfryd» som besøkte syke og gamle, og inviterte dem til julefest. Den festen ble en lang tradisjon. Knut Kristiansen var i 1918 ansatt som sekretær for Fredheim ved siden av sitt vanlige arbeid som havnemisjonær. Speiderarbeidet startet i 1920 med en KFUK-speidertropp for jenter og en tropp i Norsk Speiderguttforbund i 1921. Frem til 1933 holdt de sine patruljemøter på bedehuset.
En vekkelse kom til området på våren 1933 med predikant Sanne og sanger Bertelsen. I mange år var det også korarbeid, yngres, barnemisjon og søndagsskole på bedehuset.
Kilder
- Tune historielag: 8 startet jentespeiding på Greåker.
- Tune historielag: Greåker – som jeg husker det.
- Ørebech, Kai. Bedehus i Østfold. Utg. Lunde. Oslo. 2006. Digital versjon på Nettbiblioteket.