Frida Hansens hus (Stavanger)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
På 70-årsdagen til Harald Fjeld.
Foto: Magne Nilsen

Frida Hansens hus i Hillevågsveien 7 i Stavanger ble bygd av Johan Mandius Køhler som byhus i 1846 mens han dreiv mønsterbruk på Nesheim i Nærbø. Huset er på 340 kvadratmeter i tre etasjer med 26 værelser, 37 vinduer, 38 dører og 15 kakkelovner. Huset har sitt nåværende navn etter veveren Frida Hansen (1855–1931).

Frida Hansens hus har ei variert og rik historie. Navnet «Enkesete» kommer av at Mathilde, født Helliesen fra Hindal og gift med Petter Petersen, ble enke og flytta inn i det vakre huset. Mathilde og Peter var foreldrene til Frida Hansen. Fra juni 1884 bodde Alexander Kielland her mens han skreiv romanen Fortuna.

Ommund Braadland overtok Enkesete, og det var hermetikkfabrikk her i 19 år. Fra 1941 overtok Norsk Stålprodukter A/S og hadde opptil 30 ansatte i bygget.

I januar 1993 ble Enkesete flytta 100 meter sørover fordi Hillevågtunnelen kom gjenom huset. I 7 år sto huset til nedfalls, men etter sterkt press fra mange ble det brukt 11 millioner kr på å sette det i stand slik som det er i dag.

Frida Hansens hus ble tatt i bruk som byens kultursenter med første møte av Hillevåg Historielag den 13. mars 2001 der John Gunnar Johnsen tok de frammøtte til handelshuset Køhler.

Huset blir i dag nytta av mange lag og organisasjoner, og det brukes dessuten ved festlige anledninger. I kjelleren er det vevstue.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker