Frimurerlogen (Trondheim)
Frimurerlogen i Trondheim ble oppført 1899–1902 i Kongens gate 3, og innviet i 1902 av Oscar II. Arkitektene var Karl Martin Norum og Johan Christensen, samt at Axel Guldahl (1866–1921) var ansvarlig for interiøret.
Den første losjen underlagt Den norske Frimurerorden i Trondheim ble grunnlagt i 1882 under navnet Frimurerlogen Nordlyset. Den var først underlagt St. Olaus til den Hvite Leopard i Kristiania, men ble i 1883 en selvstendig losje. Dette var ikke den aller første frimurerlosjen i byen, for i 1881 ble St. Olaf til Det Gjenreiste Tempel grunnlagt som del av Storlosjen Polarstjernen. Denne fikk i 1947 inn i Den norske Frimurerorden.
Mot slutten av 1800-tallet sto frimureriet sterkt nok i trønderhovedstaden til at man kunne bygge en større losjebygning. Hovedinitiativtaker var Adolf Øien, som ble formann i byggekomiteen. Tomta der Ny-Altona hadde stått ble kjøpt inn, og kommunen bisto med lånegaranti. Kong Oscar II, som var stormester for frimureren i Norge og Sverige, godkjente byggeplanene.
Fra 1902 til 1934 leide Trondheim Børs lokaler i losjebygningen, med inngang fra parken mot Vår Frue kirke. Deretter tok Bøndernes Bank over lokalene.
Under andre verdenskrig var bygningen beslaglagt av tyskerne.
Litteratur og kilder
- Bratberg, Terje: Trondheim byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 1996. Digital versjon på Nettbiblioteket.