Frogner (gård i Gjerpen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Frogner herregård.
Foto: Sætherskar, Johs. (red.), Det Norske næringsliv 4, Telemark Fylkesleksikon (1949).
Flyfoto av gårdsanlegget mens det var småbruksskole.
Foto: Sætherskar, Johs. (red.), Det Norske næringsliv 4, Telemark Fylkesleksikon (1949).
Se også Frogner hovedgård som ligger på Frogner i Oslo.

Frogner hovedgård er en herregård i Gjerpen i Skien kommune. Gårdsanlegget er fredet etter kulturminneloven.

Skipsfører Christian Monrad, som bodde i vestre Porsgrunn eide eiendommen fra 1797. Kjøpmann, sagbrukseier, skipsreder, trelasthandler, dansk konsul og selveier Christopher Hansen Blom overtok eiendommen og bygde den ut fra 1825. I årene 1825-30 ble første etasje av dagens bebyggelse oppført og i 1840 ble andre etasje føyd til. Han brukte først Frogner som landsted, men fikk senere gården utvidet og gjort til bolig. Driftsbygningen ble trolig bygget en gang mellom 1840-49, mens sidebygningen med kjøkken og bryggerhusfløy, ble bygget noe senere. Svalgangen er pyntet med noe av det tidligste sveitserblondeverket i området.

Frogner har hovedbygning, fløy og store driftsbygninger. Hovedbygningen er påvirket av italiensk renessansearkitektur. Bygningen har den klassiske italienske renessansevillaen som modell, dette kommer blant annet fram i midtpartiet med søyler og lyst malte hjørnekvadrater. Eiendommen består av en hovedbygning i to etasjer med en énetasjes sidefløy, en stor vinkelformet driftsbygning og et parkanlegg. Hagen ble anlagt i engelsk landskapsstil i 1850-årene, med snodde stier omgitt av ask, lønn og jasmin- og syrinhekker. Eiendommen har nå et gulvareal på ca. 4 800 m² og tomteareal på ca. 20 400 m².

Den daværende Gjerpen kommune kjøpte gården i 1914 etter initiativ fra Gunnar Knudsen som på denne tiden var statsminister. Jordbrukseiendommen ble oppdelt, fraskilt og solgt, mens bygningsmassen ble benyttet til Frogner Småbruksskole (fra 1923) og til husmorskole. Småbruksskolen ble lagt ned i 1965 og husmorskolen ble avviklet i 1995. Siden ble bygningen brukt i barnevernet, og staten tok over som eier da barnevernet ble et statlig ansvar.

Idag eies gården av Statsbygg, hovedbygningen står ubrukt mens fløybygningen blir brukt av Mental Helse Hjelpetelefonen. Barnevernets administrasjon har også tidligere vært leietakere. Hovedbygningen er under restaurering med målsetting om å tilbakeføre den slik den var i 1840-årene.

Gården er brukt i Stompa-filmene, der den framstår som pensjonatskolen til guttene i filmene.

Litteratur

  • Jens Per Jensen: Gårder og landsteder i Skien og omegn, Byminner 12, Skien 1976, side 81-85

Eksterne lenker


Koordinater: 59.21335° N 9.61987° Ø