Galten (Hasvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Galten er et tidligere fiskevær og handelssted i Hasvik kommune på nordsida av Sørøya, ytterst i Galtefjorden i tidligere Finnmark. I 1840 ble Galten kjøpt av handelsmann Frederik Nannestad Wingaard BullHasvik som igjen solgte til den svenske prestesønnen Hans Carl Norberg. Han fikk bevilling til å drive gjestgiveri på Galten i 1843 mot en årlig avgift på 6 spesidaler. Hans Carl Norberg Norberg fikk bygd opp Galten og solgte stedet i 1845 til firmaet Aagaard & Søn for 1500 spesidaler. Selv hadde han betalt 50 spesidaler da han kjøpte stedet. Aagaard & Søn drev også handelsstedet Bøle på Sørøya.

August Ferdinand Schumacher ble ansatt som faktor i 1848. I 1863 kjøpte han 1/3 av Galten og Bøle, og fra 1872 overtok han også resten med tilliggende herligheter. Sammen med kona Christine Elisabeth Hald fra handelsstedet Sopnes fortsatte han utbygginga med mange nye hus, og rorbuer til 550 mann. Matvarene ble for det meste kjøpt fra Hammerfest. Større partier av mel, salt og lignende kom fra Bergen, og dit solgte de også rundfisken. Men det ble også drevet russehandel, og det kunne ligge opptil 20 skuter i Galten. Folketellinga i 1865 viser at det bodde 10 personer på handelsstedet og i tillegg 3 losjerende fiskere.

Da hvalfangsten begynte for alvor i Finnmark, undersøkte Svend Foyn muligheten for stasjon på Galten. Valget falt i stedet på Bøle som han kjøpte i 1882. I 1882 ble Galten ramma av den kraftige orkanen, og et pakkhus med hele vinterforsyningen av mat og andre varer blåste på sjøen.

Det ble bygd skolehus i 1883. Skolen ble nedlagt i 1918 da det ble internat i Dønnesfjord.

Schumacher drev Galten til 1893 og overdro da handelsstedet til sin sønn Didrich Schumacher (sr.), som i 1923 overdro det til sin sønn Didrich Schumacher(jr.).

Galten nedbrent av tyskerne under andre verdenskrig

14. november 1944 satte tyskerne fyr på hele stedet, og alt brant ned, bortsett fra kirka som ikke lot seg påtenne.

Galten ble ikke bygget opp igjen etter krigen, så en kan ikke se at der har vært noen menneskelig aktivitet der når en drar forbi med båt.

Dønnesfjord kirke

I 1885 ble det ved kongelig resolusjon gitt tillatelse til å bygge en kirke i Galten, og i 1888 sto den enkle, hvite trekirka med 150 sitteplasser ferdig. Dønnesfjord kirke ble bygd etter tegninger av J. W. Nordan og vigsla i 1888 på handelsstedet Galten i Dønnesfjord.

Kirka ble oppført som en tømret, panelkledd kirke, med enkel utforming både i interiør og eksteriør. Kirka ble flytta til Dønnesfjord i 1951, og året etter ble den innvia på nytt. Her står kirka nå i et nakent landskap prega av lav vegetasjon og slake, gressdekte koller.

Dønnesfjord kirke ble freda i 2009.

Storgalten fuglefjell

Storgalten naturreservat ligger i Galtefjorden på nordsiden av Sørøya. For å komme dit er man avhengig av båt. På grunn av det rike fuglelivet ble fuglefjellet Storgalten ble freda som naturreservat 28. januar 1983.

Kilder og litteratur

  • Jensen, Georg Kim (red.): Dem brente husan våres ned : bilder fra krigen på Sørøya. Hasvik kommune, 2019. ISBN 9788299711029. Digital versjonNettbiblioteket
  • Olsen-Ryum, Anne: Dønnesfjord. Hasvik kommune. Besøkt 09.10.2020.