Gamlebyen menighet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamlebyen kirke, eller Oslo Hospitals kirke, var menighetens soknekirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Gamlebyen menighet (Oslo menighet 18801924) var Den norske kirke sokn for Gamlebyen i Oslo. Den ble 1. januar 2013 slått sammen med Grønland menighet til Gamlebyen og Grønland menighet.

Menigheten ble utskilt fra Grønland menighet i 1880, og tilhørte fram til avviklinga av prestegjelda i 2000-åra Vålerengen prestegjeld. Da Grønland menighet var nyoppretta og venta på bygging av egen kirke ble Gamlebyen kirke, da kjent som Oslo Hospitals kirke fordi den eies av Hospitalet, leid inn. Ved opprettelsen av Gamlebyen menighet var det derfor ikke vanskelig å avgjøre at man kunne bruke denne kirken som soknekirke. Den var så lenge menigheten eksisterte en av bare to soknekirker i Oslo som var i privat eie.

Det var flere runder med forslag om sammenslåing med Grønland menighet. Årsaken var at Gamlebyen var en av bare to menigheter i Norge hvor mindre enn halvparten av innbyggerne er medlemmer i Den norske kirke, og kirken hadde de laveste besøkstallene i Oslo for søn- og helligdagsgudstjenester. I 2012 kom avgjørelse om å slå sammen menighetene. Det ble da til at man i stedet for å innlemme Gamlebyen direkte i Grønland opprettet den nye menigheten Gamlebyen og Grønland.

Framtida til menighetens soknekirke er uviss. Fra aktive medlemmer i menigheten har det blitt krevd at den skal beholdes som en annekskirke, men bispedømmerådet har avgjort at det ikke er aktuelt å videreføre leieavtalen med Oslo Hospital.

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 59.90314° N 10.76867° Ø