Gan skole (Fet)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gan skole ble opprettet i 1918. Folket i bygda kalte den i alle år Sand skole fordi den lå på eiendommen Sand under Torud. Dette var den tidligere Gansbrukets bruksskole som kommunen kjøpte av eieren av Gansbruket, Westye Egeberg (1805-1898).

Skolen var firedelt, og elevene hadde tre skoledager i uka. Det ble satt opp ny skolebygning i 1918, og den hadde to klasserom nede og sløydrom og lærerinneleilighet i andre etasje. Samtidig ble det opprettet lærerinne-stilling, og den første lærerinna var Petra Johansen (f. 1883) som bodde her sammen med sin familie. Den gamle skolebygningen ble brukt til lærerbolig.

Med skolen fulgte det 25 mål dyrket jord som læreren kunne benytte. Vanligvis var besetningen to-tre kuer, griser og høner. I tillegg hadde skolejorda frukthage.

Da skolekretsene Sand og Øvredalen ble slått sammen i 1948, ble skolen flyttet til Øvredalen skole.

Fet framhaldsskole ble lagt til Gan skole i 1948, men i 1957 ble den flytta til Hovinhøgda skole. Se Fet framhaldsskole.

Senere ble skolebygningene på Sand leid ut til boligformål.

Kilder og litteratur

  • Horgen, Jan E.: Bygdehistorie for Fet. Bind 5. Bosteds- og slektshistorie. Søndre og østre del av Dalen. 1993. 727 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Nordby, Kåre: «Litt om skolen i bygda vår gjennom 200 år.» I Fet Menighetblad nr. 4, 1977.