Gaustad gruve
Gaustad gruve var en av Sognsvannsgruvene og var en jerngruve på østsiden av Vettakollen mot Sognsvann, nordøst for Båntjern. Den var drivverdig i perioder, første periode var fra 1538-39 til rundt 1580, eier i denne perioden var kansler Morten Krabbe.
Den neste perioden var fra 1792 i regi av Peder Anker for å levere jernmalm til Bærums Verk og varte fram til 1854. Et forsøk på å gjenåpne driften gruvene i årene 1906 til 1909 var ikke vellykket. Den ble drevet samtidig og med det samme driftspersonalet som Sogn gruve o særlig skulle en blanding på 2/3 malm fra Gaustad gruve og 1/3 fra Sogn gruve gi et godt resultat.
I dag er en 70 meter lang stoll fra 1804 som er åpen for publikum. Den ble fra 1798 drevet ut ved fyrsetting, noe som var billigere en krutt, og dette gikk med en fart på to til sju meter pr måned. Denne stollen ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. Stollen går inn til en stor synk som er et 20 m dypt hull fra overflaten. Synken, som ble delvis gjenfylt av Gaustad gård av sikkerhetsgrunner i 1967, er kanskje også fra 1500-tallet.
Siden jernmalmen som ble drevet ut var et magnetitt, som er en magnetisk jernmalm, påvirker malm- og slaggrester/tippmasser i området kompass som brukes i området.
Stollen er i dag reservat for flaggermus.
Kilder
- Gruvene på østsiden av Vettakollen, Vettakollens østside og Sognsvann
- Sogneberg Jernbrug i Oslo byleksikon
- Stang, Johan L.: Sogn - en del av Oslo : Bakkehaugen, Berg, Korsvoll, Kringsjå, Nordberg, Sogn Hageby, Tåsen, Ullevål Hageby. Oslo. 1980. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Christensen, Trygve: Ankerveien: Greveveien - Krokskogveien : langs gamle ferdselsveier gjennom Oslomarka, side 65, J.W. Cappelens Forlag 1995, ISBN 82-02-15492-8 Digital versjon på Nettbiblioteket
- Sognsvannsgruvene, Sogn kultur- og historielag