Generatorspesialisten Strømmens Værksted
Andre verdenskrig medførte en rekke utfordringer for hele samfunnet. For bedriftslivet gjaldt det å tilpasse seg helt nye forhold for å kunne holde virksomheten gående. Allerede da Tyskland i 1939 rykket inn i Polen varte det ikke lenge før Strømmens Værksted merket endringer i forsyningssituasjonen, både når det gjaldt råvarer og drivstoff. Bedriften var alltid på søk etter nye produktområder, og nå fikk de virkelig øynene opp for at krig og ufred kunne medføre problemer med drivstoffleveranser innen alle samferdselsgrener. Meget raskt hadde de klart å sikre seg større lagre enn normalt av begge deler. Det ble umulig å skaffe bensin, og behovet for alternativer ble akutt. Vedgassgeneratorer fyrt med knott fremsto som en hensiktsmessig løsning, og bedriften var raskt i gang med satsingen. Brosjyrene viser at det i løpet av krigsårene ble utviklet en imponerende bredde av generatortyper for ulike formål.
Finsk forbindelse
Tidlig i 1939 kom de i kontakt med en finsk produsent av vedgassgeneratorer, og gjorde omgående avtale om en norsk produksjon. De fikk også gjort vesentlige forbedringer av produktet, og var klar til å sette i gang. Men situasjonen roet seg noe, og produksjonen vendte tilbake til det normale, før det virkelig braket løs våren 1940.
Knottgeneratoren utgjorde hele 50% av bedriftens inntekter
Vedgassgeneratoren – også kalt knottgeneratoren – skulle vise seg å bli en svært viktig produktlinje for bedriften under krigen. Så mye som halve produksjonen i de fem krigsårene var knyttet til generatorene. Hele 98% av produksjonen gikk til sivile formål, noe som ledet til at verkstedet hadde en kontinuerlig kontrovers gående med okkupasjonsmakten om hvilken type generator som skulle produseres. Tyskerne var hele tiden opptatt av at verkstedet måtte innrette sin produksjon til okkupasjonsmaktens fordel.
Generatorer til alle typer transport
Vedgassgeneratorene ble raskt et helt nødvendig hjelpemiddel for å holde transportsektoren i gang. Strømmens Værksted maktet å finne fram til gode løsninger, og leverte ulike generatortyper til alle disse sektorene:
- Biler
- Busser
- Traktorer
- Skinnetraktorer
- Fiskeskøyter
- Båter
Også innen skipsbygging maktet bedriften å holde store deler av virksomheten gående. Overraskende nok fikk man lov til å eksportere skipsdeler til nøytrale Sverige. De lyktes også i å levere til allierte nasjoner under dekke av at produktene var ment for bruk innenfor Sveriges grenser.
Bilder fra Alf Ihlen
Nylig ble det kjent at direktør Alf Ihlen hadde samlet en stor serie av bilder av flere generatormodeller påmontert ulike kjøretøy. Denne serien utgjør i det alt vesentlige grunnlaget i denne artikkelen.
Personbiler med generator
Varebiler med generator
Lastebiler med generator
Busser med generator
Traktorer med generator
Skinnetraktorer med generator
Båter med generator
Kilder
- Strømmen og Strømmens Værksted. Fra industri til handel. Utgitt av Akershus fylkesmuseum Strømmen 1996. ISBN 82-7357-008-8. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Stefferud, Alf og Bunæs, Steinar: Strømmen : Historier om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2006. 192 s. ISBN 978-82-997416-0-6. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Bunæs, Steinar: En industriæra er over. (Om Strømmens Værksted) I Romeriksposten nr. 42, 26. November 2014. Nettutgave: http://www.romeriksposten.no/
- Alf Ihlen
- Knut Ihlen Tønsberg