Gerd Stub Andersen (1918–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Gerd Stub Andersen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gerd Stub Andersen til minne. Ved veis ende. Nekrolog av Unni Rustad, Morten Conradi og Lars Borgersrud. Klassekampen, 14.05.2011, s. 9.
Pionér innen barnearbeid. Gerd Stub Andersen fyller 85 år. Faksimile fra Drammens Tidende, 10.11.2003, s. 22.

Gerd Stub Andersen (født 10. november 1918 i Stavanger, død 17. april 2011 i Hurum) var barnevernspedagog og lokalpolitiker. Under andre verdenskrig var hun aktiv motstandskvinne og med i Osvald-gruppa. Hun gikk under dekknavnet «Sara».

Familie

Andersen vokste opp i en fattig familie. Faren var alkoholisert, og mora forsørga familien med flere jobber. Andersen ble tidlig fagorganisert, og var aktiv i AUF før krigen. Hun deltok blant annet i en såkalt «tramgjeng», der de opptrådte med sang og opplesing av dikt på arbeiderbevegelsens møter.

Tidlig i ungdommen møtte hun Rolf Sunnås. De ble senere gift og bosatte seg i en toroms leilighet i Sars' gate 66 ved Carl Berners plass i Oslo. Ekteskapet oppløst i 1942.

Gift med Roar Stub Andersen i 1949. 2 barn: Kari og Frode.

Motstandskvinne med viktig dekkleilighet

Da Sunnås måtte rømme til Sverige i 1942, bestemte de seg for at ekteskapet skulle avsluttes. Fra da av ble leiligheten hennes en av de sentrale dekkleilighetene til Osvald-gruppa. Der oppbevarte hun tyske og norske uniformer, utstyr til å lage ID-papirer, våpen og sprengstoff. I leiligheten ble gruppas sprengning av Sørlandsbanen (7. oktober 1943) og sprengningen av trafofabrikken A/S Per Kure i Oslo (30. mai 1944) planlagt.

I 1949 giftet hun seg med en av de andre deltakerne i Osvald-gruppa, Roar Stub Andersen, og sammen fikk de to barn. I København utdannet hun seg til barnevernspedagog, og innen dette fagområdet gjorde hun seinere en stor innsats i Hurum kommune. Hun grunnla Sætre barnehage, og satt i Barnevernsnemnda i 20 år, åtte av dem som leder. I fire år var hun leder i Hovedutvalget for sosial omsorg i kommunen.

De gjenlevende medlemmene av Osvald-gruppa møtes hver 1. mai ved minneplaketten om gruppa. Plaketten hang inntil 2015 inne i hallen på Oslo S. I 2015 ble kunstverket Knus nazismen avduka, og plaketten er nå en del av dette minnesmerket som står foran Oslo S.

Dokumentarer

  • I 2010 laget NRK-Brennpunkt dokumentar om Osvald-gruppa, der Andersen blir intervjuet. Den ble kalt Sabotører i mørke.
  • I 2020 kom en kortversjon som ble kalt Asbjørn Sunde og Osvaldgruppen.

Kilder og litteratur

  • Rustad, Unni, Morten Conradi og Lars Borgersrud: Gerd Stub Andersen til minne. Ved veis ende. Nekrolog. Klassekampen, 14.05.2011, s. 9. Digital versjonNettbiblioteket
  • Sekne, Ivar: Da Osvald-gruppa ranet banken på Holtet. Fra serien «Gammelt Nytt» i Nordstrands Blad, 19.01.2017, s. 20-21. Digital versjonNettbiblioteket