Gerda Strand Johansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Underkommisjon under grenseoppgangen mellom Norge og Sovjet-Samveldet i 1947, der vi blant annet ser Gerda Strand Johansen, som var med som tolk.
Foto: Ukjent.
Norske, danske og svenske kommunister utenfor partiskolen i Moskva. Strand Johansen er nummer tre fra venstre på tredje rad.
Foto: Ukjent.

Gerda Bergljot Strand Johansen (født 9. januar 1906 i Jøssund, Åfjord, død 29. juli 2000) var tolk og journalist.

Foreldrene var fabrikkarbeider Anton Rambek Johansen (1871–1948) og Ellen Johanne Strand (1875–1955). Hun hadde minst en bror, Johan (1903–1970).

I 1928 dro medlemmer av NKPs ungdomsorganisasjon til Sovjetunionen. I Moskva gikk Strand Johansen, under dekknavnet Liv Nansen, på partiskolen ("Lenin-skolen") og på Det kommunistiske universitetet for Vestens minoriteter (KUNMETZ). Her gikk blant annet sammen med seinere stortingsmann for NKP, kirkenesværingen Gotfred Hølvold.

Da hun kom hjem til Norge på begynnelsen av 1930-tallet, var hun aktiv i den organiserte kommunistiske husmorbevegelsen. Under andre verdenskrig ble hun med i motstandskampen og hjalp blant annet sovjetiske krigsfanger som lå i dekning i Østmarka. Etter krigen var hun tolk for den Søndre Norsk-Sovjetiske Grensekommisjon, som skulle fastsette den nye norsk-sovjetiske grensen.

I 1951 ble hun sendt til Sovjetunionen for å arbeide for Radio Moskva, de norske sendingene fra radiohuset i Moskva, der hun blant annet jobbet sammen med Mai Wesenberg. Strand Johansen returnerte ikke til Norge før på begynnelsen av 1970-tallet.

Også broren Johan var aktiv i NKP. Han satt på Stortinget i flere perioder og var arbeidsminister i Einar Gerhardsens samlingsregjering.

Kilder og litteratur