Gjendøpermenigheten i Lillestrøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gjendøpermenigheten i Lillestrøm ble dannet i 1884 av Niels Devold, grunnleggeren av Lillestrøm Væveri. Lederen for menigheten var skomaker Bye fra Kristiania. Voksendåp og pasifisme var det mest kjente ved menigheten, som baserte seg på teologi som oppsto i reformasjonstida på 1500-tallet.

Dåpen som foregikk ved neddykning i Nitelva, trakk til seg mange mennesker. Når det gikk rykte om at det skulle foregå en voksendåp der, møtte mange lillestrømlinger opp for å se på. Særlig møtte mange mennesker opp da en kvinne skulle døpes i elva midt på vinteren. Det var skåret hull i isen, og dåpen er skildret i Kjeldearkivet.

Menigheten i Lillestrøm ble kraftig kritisert av kirken blant annet fordi den praktiserte voksendåp, og fordi menigheten ble ledet på en svermerisk måte. Dette førte til en generell uvilje mot menigheten, og den fikk problemer med å leie lokaler. I 1889 reiste lederen fra Lillestrøm, og like etter ble menigheten oppløst.

Gjendøperne kalles også anabaptister, og de kan deles inn mennonitter, amish og huttentitter. Det er uenighet om slektskapet med dagens baptister.

Kilder og litteratur