Lillestrøm Væveri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Gustav Adolf Devold. Eier av Lillestrøm Væveri

Lillestrøm Væveri ble grunnlagt i 1884 av Nils Devold. Han fikk ikke veveriet til å lønne seg fordi han drev med umoderne maskiner, og produserte varer som var i ferd med å gå ut. I 1887 overlot han bedriften til broren Gustav Adolf Devold.

I tida fram til 1892 skiftet Gustav Devold ut de gammeldagse maskinene, han lærte opp maskinpassere og fabrikkmesteren fikk han hit fra Tyskland. Til veveriet knyttet han et spinneri og fargeri. Devold ansatte både kvinner og menn, og gjennomsnittlig lå arbeidsstokken på 20.

Hovedproduktet var jutetepper som vesentlig ble eksportert til Sverige fordi Mellomriksloven bestemte at tollen mellom grannelandene skulle være svært lav. Da mellomriksakten ble opphevet i 1897, og tollen gikk kraftig opp, ble veveriet så hardt rammet at Devold fant det mer lønnsomt å drive i Sverige. Derfor etablerte han et veveri i Karlstad. Grosserer Edvard Tandberg i Kristiania kjøpte veveriet i 1898, men bare etter et par måneder solgte han det videre til Oskar Johansen & Sønner A/S for kr 125 000.

Veveriet brant ned under storbrannen i Lillestrøm i 1906.

Galleri

Litteratur