Lillestrøm Væveri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustav Adolf Devold. Eier av Lillestrøm Væveri

Lillestrøm Væveri ble grunnlagt i 1884 av Niels Devold. Han fikk ikke veveriet til å lønne seg fordi han drev med umoderne maskiner, og produserte varer som var i ferd med å gå ut. I 1887 overlot han bedriften til broren Gustav Adolf Devold.

I tida fram til 1892 skiftet Gustav Devold ut de gammeldagse maskinene med det mest moderne produksjonsutstyr som fante, han lærte opp maskinpassere og en erfare fabrikkmester hentet han fra Tyskland. Til veveriet knyttet han et spinneri og fargeri. Etter en tid gikk veveriet med overskudd.

I begynnelsen var veveriet en arbeidsplass for menn, men etter en tid ansatte Devold også kvinner. Veveriet var en av de første industriarbeidsplassene for kvinner i Lillestrøm. I 1901 var det 22 arbeidsplasser ved veveriet, halvparten var kvinner, i 1906 12 kvinner og 8 menn.

Veveriets hovedprodukt var jutetepper, og de gikk vesentlig til Sverige. Det var nærmest tollfrihet mellom unionsstatene Norge og Sverige, det var fastsatt i Mellomriksloven. Loven ble opphevet i 1897, tollsatsen gikk opp og det skapte problemer for bedriften. Derfor flyttet Devold produksjonen til Karlstad i Sverige. Veveriet ble i 1898 solgt til Edvard Tandberg i Kristiania og et par måneder videre til O. Johannesen & Søn A/S. De nye eierne drev veveriet med vekslende hell.

Veveriet brant ned under storbrannen i Lillestrøm i 1906.

Galleri

Litteratur