Gjenreisningsbyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gjenreisningsbyen er en av to løyper som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen av Romsdalsmuseet i Molde kommune i Møre og Romsdal, den andre er Den grønne korridor.

Gjenreisningsbyen er her et annet navn på Molde. Molde fikk bystatus i 1742, var utskipningshavn i hollendertiden, hovedstad for Romsdals amt og ble lagt nesten helt i ruiner da den ble bombet under annen verdenskrig. Løypen er en reise gjennom byens arkitektur fra de forskjellige periodene, og underveis stoppes det ved steder der gammel og ny arkitektur ligger ved siden av hverandre.
Ruten begynner i en av Moldes grønne lunger, Alexandraparken, og går derfra videre til Gørvellplassen som ligger der storgården Reknes' gårdstun engang lå. Etter dette en avstikker opp en markant sidegate til Storgata, Myrabakken og derfra til Molde domkirke fra 1957. Neste stopp er det nye rådhuset fra 1966 ved Rådhusplassen og det ca 100 år eldre Molde gamle rådhus og fengsel. Fra fengsel til Nedre kirkegård med gravkapellet ved den katolske kirken før turen avsluttes på Romsdalsmuseets bygdesamling bak Rekneshaugen og Bygata der.

Alexandraparken

Alexandra hotell

Reknesgården og Gørvellplassen

Reknes (gård)

Myrabakken

Myrabakken (Molde)

Molde domkirke

Molde domkirke

Molde gamle rådhus

Molde gamle rådhus

Nedre kirkegård

Nedre kirkegård (Molde)

Romsdalsmuseets bygdesamling

Romsdalsmuseets bygdesamling

Ekstern lenke


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Gjenreisningsbyen er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.