Glosimotstua (Modum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Glosimotstua i 1913.

Glosimotstua lå ved vegen mellom gårdene Sønsteby og Ilen i Modum kommune i Buskerud. Den er omtalt som "Modums eldste beboelseshus". Stua lå i et område som har vært brukt til overnatting av omreisende. Her lå også et mindre hus kalt Limestua.

Opplysninger om bildet

I Modum kommunes arkiv finner man disse opplysningene:

OPPLYSNINGER VEDRØRENDE FOTOGRAFI AV GLOSIMOTSTUA ("MODUMS ELDSTE BEBOELSESHUS").

Anton Glosimot, (ble kalt Antoni av kona), var fra Uvdal. Helga Glosimot (kona) var fra Kjernås i Eggedal. De var seterfolk på Gulliksvollen, øst for Midttjern (tilhørte øvre Sønsteby). Da setra ble nedlagt, flyttet de til Sønstebysetra (kalt Westadsetra) Og setret der til bortimot 1920.

Anton døde antagelig etter 1920. Helga levde lenger.

Folk tok inn i Glosimotstua, f.eks. folk fra Gjøslia, når de var i bygda og handlet (varmet seg i den kalde årstid) .

Brustua lå ved meieriet.

Limesalen var et mindre hus enn Glosimotstua. Det lå like ved uthuset i Stalsberg (Hjallen), mot Glosimot. Her tok det inn slike som f. eks, var på vei fra tjeneste på en gård til tjeneste på en annen. Her laget de sopelimer av limeris som de fant opp mot Kløyva hvor det var mye bjørk. Disse solgte de på gårdene for 25 øre stykket. (etter Astrid Og Ed Halvorsen 1987)

GLOSIMOTVISA (første vers)
Hu Dorthea Glosimot hu skulle gjøra ball,
stor ball for ruljan gå.
Og ballen skulle stå på Limesal, stor ball. (etter Astrid Halvorsen 1987)

Tilleggsopplysninger: I Blaafarveværkets utstillingskatalog 1978 om Chr. Skredsvig står det på side 47 at Chr. Skredsvig's far var fra plassen Glosimot, men skrev seg etter gårdsnavnet Ihlen. Han hette egentlig Erik Hansen.


Buskerud blad 1927

7. september kan man lese følgende:[1]

Glosimot paa Ilen. Selvtægt?

Fattigstyret har medelt at Glosimotstua, som tilhører kommunen, var under nedriving foranstaltet av naboen. Gjennom lensmanden ble sammme dag nedlagt forbud mot nedrivingen. Der er tvist om eiendomsretten vedkommende stuas grund og nærmeste omgivelser.

- Det blev vedtatt at henstille til fattigstyret snarest mulig at foranstalte grænseopgang med naboene til Ilen, og kartlegging av ved herredsagronomen.

Fattigstyret skal forbeholde kommunen erstatning for Glosimotstua av naboen.

Er Christian Skredsvig født i Glosimotstua?

Christian Skredsvigs far var den første mølleren i Vikersundmølla, også kalt Bjølgerudmølla. Han het Erich Hansen Ihleneie Glosimot. Mora het Berthe Karine Nilsdatter Garaas. [2] I Gamle Modum 2014 side 68 [3] står det: "Det kan noteres at Kristian Skredsvigs far, som var møller på Sønsteby mølle, overtok møllerplassen hos Wigersund når den var ferdig bygd." Sønsteby mølle var bare noen 100 meter fra Glosimotstua. Skredsvig er født i 1854. Mye tyder på at foreldrene bodde i Glosimotstua mens de sparte penger som de senere brukte til å kjøpe Tomta på vestsida av Bergsjø. [4]

Folketelling 1865

I folketellinga fra 1865 står det at Peder Eriksen (1833-1914) og Anne Kirstine Johannesdatter (1843-1911) bodde på Glosimot under Sønsteby. I 1875 bodde de på Evjen. Peder var skomaker. [5] [6]

Har Limesalen vært bakeri?

Limesalen er nevnt i et avsnitt ovenfor som et nabohus til Glosimotstua. I Gamle Modum 2017 side 39 står det: I teksten står det

Bakeriet er muligens det samme som senere ble kalt «Limesalen», som skal ha stått mellom uthuset på Stalsberg og Glosimotstua."

(Teksten hører til bildet under overskriften "Stalsberg 1901".)

Taterhølet

Litt syd for Glosimotstua var det et sted som ble kalt for Taterhølet. Der overnattet omreisende som kom med hest og vogn. Dette skjedde så seint som på 1950-tallet. Taterhullet var mellom bruket Stalsberg og en bekk som renner 100 meter syd for det. En informant som var ca 10 år på 50-tallet, forteller at hun ikke fikk lov til å gå dit når det var folk der, men fikk lov etter at de hadde dratt videre. Da kikket de etter eventuelle gjenglemte gjenstander.

Glosimot på åsen

Opp på åsen øst for Digerhaug i retning Haugane er det tufter etter en plass som heter Glosimot. Det forteller Tor Erik Sandnes, bonde på Bottolfs, som er kjent med hvordan det var i området før. Hvorfor vi har dette navnet her, vet vi ikke, men Anton og Helga Glosimot setra på Gulliksvollen 1-2 km lengre øst og de kan ha bodd på denne plassen også.

Tor Erik Sandnes forteller at at det går en sti fra Midttjern i retning Digerhaug. Den kan man gå for å finne tuftene.

Referanser

Videre lesing

Arnt Berget har skrevet artikkelen "Glosimotstua og Limesalen" i Gamle Modum 2017, side 62.