Goliaten (turisthytte)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Goliaten er en ubetjent turisthytte i Drammensmarka nord/Finnemarka, 5 km fra Landfalltjern, om lag midt på østsiden av vannet Goliaten under Tverråsen.

Hyttas historie strekker seg tilbake til 1897. Fra 1928 og i over femti år ble Goliaten eid av venneklubben De Otte, som i 1979 ga den i gave til Drammen kommune.

16. februar 2013 undertegnet Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Drammen kommune en avtale om disponering av Goliaten i Drammens nordmark som turisthytte. Undertegningen skjedde nøyaktig 125 år etter at DOT ble stiftet. Den bynære hytta ble offisielt åpnet 22. september samme år.

Eiere

Grunnen hvor hytta ligger, ble opprinnelig bygslet i 1897, og det ble oppført en hytte der samme året. Denne hytta brant ned etter ett år, og den nåværende hytta ble bygget i 1899. Hytta ble altså gjenoppbygget i en tid da nasjonalismen blomstret, og man ser tydelig spor av dragestilen, som var svært populær på den tiden. I festeseddelen fra 1898 står det at selger Bjørhuus forpliktet seg til ikke å selge eller bortfeste til bygging i en omkrets av 1 km rundt hytta uten festers samtykke, og det er grunnen til at det kun ligger denne ene hytta ved Goliaten. Ved Tverråsvannet et par steinkast unna ble det bygd flere.

De Otte kjøpte Goliaten 5. mars 1926. Venneklubben besto da av Trygve Christiansen, Kristen Røed, Andreas Thoresen, Thorleif Nygaard, Finn Arbo-Andersen, Arne M. Helgerud, Aksel Olsen Refsnes, Erling Slotfeldt Ellingsen, Anders Nordby og brødrene Wilhelm og Charlie Hagen. På grunn av noen uklarheter rundt eierforholdet, viste det seg snart at de hadde betalt festeavgift til feil person. Dette ble heldigvis oppdaget, og i 1928 ble det etter mye leting skrevet kontrakt med riktig person. For beløpet som var innbetalt til feil person, fikk de ved til hytta tilbake.

I 1932 ble hytta påbygget av De Otte. Under andre verdenskrig var hytta base for noen av «gutta på skauen», og det ble gjemt våpen i Tverråsen. Klubben hadde i fellesskap bestemt at når bare tre var av medlemmene var gjenlevende, skulle hytta gis til Drammen kommune. De syntes ikke det var riktig at noen av De Otte skulle overta den. I 1979 ble hytta gitt som gave til kommunen.

Se også

Kilder og litteratur

  • Goliaten på ut.no, besøkt 27. november 2023.
  • Wollertsen, Anne Gallefos: Goliatens historie, skrevet i tiden 2013-2017.
    • Basert på informant Gro Hagen, datteren til Wilhelm Hagen, et av medlemmene i venneklubben De Otte.

Koordinater: 59°47′48″ N 10°07′12″ Ø