Granly Stiftelse

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Granly Kapp.jpeg

Granly Stiftelse historie går tilbake til 1938 og startet i det private hjemmet til Solveig Nagell på Toten med pleie av tre barn. Granly er Norges eldste antroposofiske hjem for mennesker med utviklingshemming og ligger i dag på KappØstre Toten. Virksomhetens helsepedagogiske og sosialterapeutiske arbeide baserer seg på Rudolf Steiners antroposofi. Stiftelsen har nå (2021) 5 boliger med 4-6 beboere og en hybel.

Grunnleggeren Solveig Nagell (1902-1991)

Solveig Nagell var født i Kristiania. Foreldrene var Vilhelm og Bianca Nagel. I 1910 bodde de sammen med hennes bror Finn i Drammen. Faren var da bokholder i «Statsbanerne». Solveig utdannet seg blant annet til billedhogger gjennom et fem år langt opphold i Sveits. Hun assisterte nasjonalt kjente kunstnere i Italia og hadde en mindre utstilling i Basel. Hun arbeidet først på Nordens første helsepedagogiske tilsvarende sted på Island. Siden var hun i Lauenstein i Tyskland, det første hjem for «seelenpflegebdurftige Kinder» etablert ut fra Rudolf Steiners impulser. Her var hun elev og pleier i tre år. Hun var tre år på Mikaelgården i Järna i Sverige, hun kom trolig dit da det var ganske så nystartet i 1935. I 1938 kjøpte hun så en eiendom på Toten som het Villa Gran for å starte sitt livsverk som ble å skape et hjem for psykisk utviklingshemmede barn.

Sang og musikk på Granly

Sang, musikk, dans og drama har vært viktig i tilværelsen på Granly. Beboerne deltok i aktiviteter som folkedans, eurytmi, forestillinger og skuespill av forskjellig slag under ledelse av en ansatt. Granly hadde eget orkester som holdt konserter. Unni Froknestad ledet orkesteret i ca 30 år fram til 2005. Hun ble etterfulgt av Ole Magnus Fossen. Instrumentbesetningen besto i Froknestads periode av tre lyrer som spilte hovedstemmen, en strykebass, en harpeleik, trommer og flere kanteler, i tillegg til piano. Orkesteret fikk invitasjoner til å spille andre steder lokalt på Toten, som under Konsertvikua, men opptrådde også i MaihaugsalenLillehammer, Oslo Spektrum og Järna i Sverige.

Kilder og litteratur

  • Norrøne, Rakel: «Granly stiftelse», i Årbok for Toten 2000/2001, s. 122-145.
  • Solveig Nagel i folketelling 1910 for Drammen kjøpstad fra Digitalarkivet
  • Muntlige opplysninger fra Unni Froknestad

Eksterne lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!