Gregers Winther Wulfsberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gregers Winther Wulfsberg (født 1780, død 1846) var byfogd i Moss og byens representant til Riksforsamlingen i 1814, stortingsrepresentant i flere perioder og amtmann.

Wulfsberg var utdannet som jurist, og fungerte som byfogd fra 1811 til 1830.

Under arbeidet med grunnloven knyttet han seg ikke til noen av partiene. Han omtalte selv Unionspartiet som «det nølende parti» og Selvstendighetspartiet som «det ilende parti», og støttet dem vekselsvis. Blant annet stemte han med Unionspartiet i spørsmålet om den første grunnsetningen, og han gikk mot Falsens forslag om å opprette en lovkomité. Men i kongevalget stemte han sammen med Selvstendighetspartiet for Christian Frederik. Han mente videre at Stortinget skulle utnevne statsrådene, for å sikre mot vilkårlig behandling fra kongen. Dette forslaget fikk bare hans egen stemme. Et annet forslag fikk det bedre med; han fikk vedtatt at far og sønn eller to brødre ikke kunne være regjeringsmedlemmer samtidig.

Wulfsberg ble valgt som stortingsrepresentant for Moss i 1824, 1827 og 1828. Etter siste stortingsperiode ble han amtmann i Smaalenenes amt, fra 1831 til sin død.

Han var bror av Niels Wulfsberg, og morfar til norsk statsminister i Stockholm og stiftsamtsmann i Hamar, Gregers Gram, som igjen var farfar til motstandsmannen Gregers Gram. Wulfsbergs gate i Moss er oppkalt etter ham.

Eksterne lenker