Greve

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Greve er en høyadelig tittel. Ordet kommer via norrønt fra gresk grafevs, 'skriver', og var opprinnelig en hofftittel. En greve står under en hertug i rangordning, og over vicomte, baron og friherre. I britisk adel tilsvarer greve earl, i fransk adel comte og i italiensk adel conte. I tillegg til den rene grevetittelen hadde man også landgrever, markgrever, pfalzgrever og borggrever.

Eldste bruk av tittelen var i Frankrike i tidlig middelalder, og grevene var da i utgangspunktet kongens fogd på tinget. Etterhvert ble de kongelige embetsmenn som styrte landskapene. Rundt 700-tallet ble tittelen flere steder gjort arvelig, og dette ble etter hvert det vanlige. Grevenes makt økte på samme tid, og flere grevskaper utvikla seg til noe som i praksis var suverene stater. I Tyskland ble mange grever opphøyet til riksfyrster. De siste av disse selvstendige grevskapene ble innlemma i andre stater på 1800-tallet.

I Danmark ble grevetittel gitt til enkelte lensherrer. I Norge var tittelen ikke i bruk i middelalderen, og den kom dermed hit først i dansketida. I 1671 oppretta Christian V en hoff- og jordadel av grever og baroner da han iverksatte en forordning fra faren Frederik III. Samme år ble Larvik grevskap oppretta for Ulrik Frederik Gyldenløve, og i 1673 ble Jarlsberg grevskap oppretta for Peder Schumacher. Disse to var de eneste norske grevskapene som ble oppretta.

Se også

Kilder

  • Greve i Store norske leksikon.
  • Grevskap i Norsk historisk leksikon.