Gudbrand Strandmo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gudbrand Strandmo (født 7. februar 1894 i Lobygda i Nord-Aurdal, død 28. august 1984) var skolemann og lokalpolitiker, bosatt i Fluberg i Land.

Begynte på lærerskole, men måtte overta ansvaret for gården da faren døde. Praktiserte som lærer en stund i Nord-Aurdal, men fikk lærerstilling ved Nes skole på Vestsida i Fluberg der han ble i mange år. Deltok aktivt i bygdas styre og stell og var medlem av kommunestyre, skolestyre og menighetsråd. Så på lærergjerningen som et kall og ikke et levebrød. Han var en streng lærer og hadde et kraftig temperament. Engasjerte seg i samfunnsdebatten og var ikke redd for å si sin mening. Under andre verdenskrig var han en ivrig mortstandsmann. Gift med lærerinne Johanne Kleveland (1904-1982), og de bosatte seg på skolehuset på Nes da det ble nedlagt. Var rektor ved Odnes skole til han gikk av i 1961.

Gudbrand Strandmo var i mange år en ivrig bidragsyter til Boka om Land. Skrev også mange dikt og artikler som ble trykket i lokalavisene. Han debuterte selv i 1973, i en alder av 79 år, med romanen Songen frå elva. I boka skildrer han levende livshistoria til besteforeldrene sine som bygde sagbruk ved elva Geispa på 1800-tallet. Da han døde, var han nesten ferdig med manuskript til to nye bøker. Etter testamentet hans ble legatet Gudbrand Strandmos fond opprettet. Johanne og Gudbrand Strandmo er gravlagt på Fluberg kirkegård.

Kilder og litteratur

Videre lesing

  • Opperud, Reidun: «Lærer Gudbrand Strandmo (1894-1984)», i årboka Landingen 2002, s. 36-37.


05 Oppland vapen.png Gudbrand Strandmo er basert på en artikkel fra Forfatternett Oppland, en nettside som drives av Oppland fylkesbibliotek. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.