Gunnar Grindstein

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gunnar Martinus Grindstein (født Hansen, 21. august 1924Steiro, død 16. februar 2000Sortland) var fotograf med egen bedrift på Sortland i Vesterålen.

Han var sønn av fiskeribas, skipsfører og los Andreas Julius Hansen (f. 4. mai 1879 på Lia i Øksnes, d. 5. november 1931 i Storbritannia) og hustru Emelie Hansine Elida f. Jentoft (f. 11. mai 1884 på Sigerland i Øksnes, d. 10. juni 1966 på Sortland). Gunnar var et av ti barn, fem søstre og fire brødre.

I 1948, før han giftet seg med Inger Johanne Riise, tok han navnet etter gården familien kom fra i Øksnes, Grindstein. To av brødrene hans tok også dette navnet, tvillingene Arne og Erling. Inger Johanne og Gunnar fikk fem barn.

Grindstein arbeidet som fotograf hele livet, han gikk i lære hos Sigurd Skjegstad og arbeidet for ham frem til 1959 da han etablerte sin egen forretning. «Foto Grindstein» hadde lokaler i Johnsengårdens første etasje i Strandgata 33 på Sortland. Harry Madsen, som også hadde gått i lære hos Skjegstad, ble med ham over i den nye bedriften. Fra 1950-årene og fremover leverte han sammen med Sigurd Skjegstad lokale fotografier til Avisa Vesterålen.

I 1975 overtok Grindstein Skjegstads bedrift, muligens etter et lengre tett samarbeide, og da han pensjonerte seg ble forretningen solgt til fotokjeden «Foto Schrøder». Den fikk fortsette under det opprinnelige navnet frem til 2004, da bedriften ble nedlagt.

22. februar 2000 ble han gravlagt på Sortland.

Fotosamlingen

Fotosamlingen etter Grindstein og Skjegstad omfatter bilder fra tidsrommet 1940 til 1986 og ble gitt til Sortland bibliotek som i nært samarbeid med Sortland Museum (en del av Museum Nord) står for digitalisering og registrering. I følge Preus' register består samlingen av 35.000 negativer, 20.000 positiver og 300 glassplater.

Kirsten Aafløy Opdan, leder for Sortland bibliotek, forteller slik om hvordan samlingen ble offisielt overtatt:

Han hadde da overlatt butikken til nye drivere. Salget må ha skjedd senere. Men da jeg møtte han på byen var han fortvilt.
Han hadde fått beskjed om at han snarest måtte få fotoarkivet ut av lokalene.
«Aner ikke hvor jeg skal plassere det. Må vel bare hive alt på havet» Det er hans ord, sikkert sagt i ren fortvilelse
Men jeg skjønte hans frustrasjon og ganske spontant sa jeg at hvis han hadde folk til å bære, så tar vi vare på det på biblioteket.
Noen dager etter kom de med fotoarkivet. Da ble jeg nesten sjokkert, den ene pallen etter den andre ble kjørt inn. Vi klarte å få det plassert slik at boksene var kronologisk plassert. Dermed kunne vi bruke registeret og finne frem bildene som folk spurte etter.
Senere tok biblioteket i bruk et rom ekstra og her fikk arkivet en bedre plassering.
Da Bygdeboka og senere Museum Nord fikk kontorlokaler i biblioteket så ble bildene tatt bedre vare på og nu. Etter flytting i bedre lokaler i Kulturfabrikken er det laget spesialrom for samlinga og nu [2015] er digitalisering på gang.

Kilder

Primærkilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Gunnar Grindstein er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.