Gunnar Lislerud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 17. september 1976: Utsnitt av omtale av at Gunnar Lislerud ble valgt til formann i Den norske kirkes presteforening .

Gunnar Lislerud (født 27. august 1921 i Våler i Østfold, død 17. mai 1998 i Oslo) var prest, misjonær og til sist biskop i Borg. Han var engasjert i Sør-Afrika i en årrekke, der han også var en forkjemper for anti-apartheidbevegelsen.

Familie

Gunnar Lislerud var sønn av malermester Hjalmar Lislerud (1898-1967) og Constance Wildskov (1900-1985), og ble gift i 1946 med sykepleier og kunstmaler Marit Berg (1922-2005).

Liv og virke

Lislerud vokste opp i Østre Aker. Han tok examen artium i 1941 og teologisk embetseksamen ved Menighetsfakultetet i 1948. I 1957 tok han Master of Theology-graden ved Luther Theological Seminary i St. Paul.

Etter praktisk-teologisk eksamen i 1949 ble Lislerud ordinert til tjeneste som misjonær og utsending for den amerikansk-støttede Schreudermisjonen i Sør-Afrika. Sammen med kona arbeidet han rundt 19 år for den lutherske kirke i Sør-Afrika, blant annet var han fra 1960 lærer og rektor ved den lutherske presteskolen på Umpumolo.

I 1968 ble Lislerud sogneprest i Holmen menighet i Asker kommune, og i 1976 ble han prost i Østre Aker i Oslo. Mellom 1978 og 1990 var Lislerud biskop i Borg.

Lislerud var formann i Den norske kirkes presteforening 1976–78 og styreformann i Det norske Bibelselskap 1981–90.

Ettermæle

Gunnar Lislerud er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Gunnar Lislerud ble beskrevet slik i Aftenposten 19. mai 1998 i forbindelse med dødsfallet (utdrag):

17. mai døde Gunnar Lislerud, to måneder etter at han ble rammet av et hjerteinfarkt. Den pensjonerte biskopen ble 76 år gammel. I hele sitt virke som prest og biskop var Gunnar Lislerud opptatt av å skape levende menigheter med bibelgrupper, studiegrupper og trosfelleskap. Han glødet også intenst for misjonsarbeid. – En av tesene mine er at den kirke som ikke driver misjon er ikke kirke i det hele tatt, slo han fast i et intervju med Aftenposten i forbindelse med sin 75-årsdag. … Tyve års virke i Zululand gjorde Gunnar Lislerud til en fremtredende talsmann og frigjøringsteologien og anti-apartheidbevegelsen.

I sin artikkel om Lislerud i Norsk biografisk leksikon, beskriver Andreas Aarflot ham slik (utdrag):

Han høstet stor anerkjennelse for sitt inngående kjennskap til forholdene i det sørlige Afrika og ble etterspurt som rådgiver og veileder både i utviklingen av en selvstendig luthersk kirke og i evalueringen av de politiske forhold frem mot selvstendighet og demokratisk styre i Sør-Afrika. Som biskop representerte han en mild, sentrumskirkelig retning med sterkt engasjement for diakoni og åndelig fornyelse.

Lislerud var kommandør av St. Olavs Orden.

Gunnar Lislerud er gravlagt sammen med kona på Ullern kirkegård i Oslo. Tittelen Biskop er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser