Gustav III av Sverige

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustav III
Gustav III.png
Maleri av Gustav III på Nordiska Museet
Personalia
Tittel: Konge av Sverige
Regjeringstid: 17711792
Valgspråk: Fäderneslandet
Fødselsdato: 24. januar 1746
Fødested: Stockholm
Bortgang: 29. mars 1792
Dødssted: Stockholm
Foreldre: Adolf Fredrik av Sverige
Louise Ulrike av Preussen
Ektefelle(r): Sofia Magdalena av Danmark
Barn: Gustav Adolf

Gustav III av Sverige (født 24. januar 1746 på Wrangels palass i Stockholm, død 29. mars 1792 på Stockholms slott) var konge av Sverige fra 1771 til sin død.

Familie

Han var sønn av Adolf Fredrik av Sverige og Louise Ulrike av Preussen, og tilhørte fyrstehuset Holstein-Gottorp. Hans bror Karl ble konge i 1809 som Carl XIII etter at sønnen Gustav IV Adolf var avsatt som følge av tapet av Finland etter at det ble erobret av Russland.

Han var kronprins fra 1751 til han ble konge i 1771. Han giftet seg i 1766 med den danske prinsessen Sofia Magdalena.

Kunstinteressert

Han var meget interessert i vitenskap og kunst, særlig teater. Han grunnla Kungliga Operan, Svenska Akademien og Vitterhetsakademien, og han understøttet flere av tidens diktere og kunstnere, blant andre Carl Michael Bellman. Selv forsøkte han seg som dramatisk forfatter, og det mest kjente verket er operaen Gustaf Wasa, forfattet sammen med Johan Henric Kellgren. Gustavianske stil avløste rokokko i svensk arkitektur og møbelkunst.

Politisk kontroversiell

I 1772 innstiftet han Vasaorden og samme år iverksatte han reformer i Stockholm og innførte ny forfatning i håp om ro etter mange års partistridigheder. Han fengslet partilederne og etablerte et nytt styre med utstrakt makt til kongen. Han innførte trykkefrihet og avskaffet tortur, og grep med fast hånd inn mot korrupsjon i administrasjonen. Han var derfor svært omstridt, særlig etter at han satte igang den resultatløse russisk-svenske krig (1788–1790) som utløste et mytteri (Anjalaforbundet, etter Anjala gård hvor konsiratørene kom sammen) og han ble drept av et skudd, avfyrt mot han av kaptein Jacob Johan Anckarström 16. mars 1792, og døde av dette 29. samme måned.


Forgjenger:
 Adolf Fredrik 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Gustav IV Adolf 

Litteratur