Gustav Wiksten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gustav Wiksten (født 8. august 1894 i daværende tsardømmet Russland, nåværende Estland, død 28. juni 1982 i Norge) var båtkonstruktør og trebåtbygger i Vestfold, først i Stavern, deretter i Larvik. Han var også lokalpolitiker (Norges kommunistiske parti).

Liv

Wiksten tok hyre som sjømann og forlot Estland for å slippe tjeneste i tsarens hær. Han endte en dag opp i en amerikansk havneby rundstjålet for alt han eide. Løsningen ble hyre på den norske barken «Bonovento» som var hjemmehørende i Larvik og dit kom han i 1916.

Der ble et kortere opphold til et livslangt verk som båtbygger, først som ansatt ved Stavern Båtbyggeri fra 1923, hvor han overtok som innehaver i 1929 og siden som båtbygger under eget navn da han etablerte Wikstens Båtbyggeri i 1937. Den første Wikstenbåten, en 18 fots snekke i lerk ble satt sammen av gründeren hjemme på Langestrand. Han flyttet inn i et gammelt båtbyggeri (Skiringssalsgata 30) på Torstrand ikke så lenge etter og i 1955 flyttet båtbyggeriet inn i nye lokaler ved Smiestranda.

Bedriften ble overtatt av sønnen Hroar Wiksten i 1970, med Gustav Wiksten som ansatt fram til han pensjonerte seg i 1974, 80 år gammel. Ivar Hesselberg overtok båtbyggeriet i desember 1992.

Wikstenbåtene forbindes mest med den karakteristiske krummede krysserhekken og senere med de store plattgatterne i lerk og afromosia, konstruert og bygd av Hroar Wiksten.

Han var medlem av Larvik bystyre 1946-1955 og av Larvik formannskap 1948-1951.

Gustav Wikstens hjem var Fjellgata 8. Han var far til båtbyggeren Hroar Wiksten og morfaren til journalist Roger Wiksten Sørdahl i Østlands-Posten.

Kilder