Høyblokka

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Høyblokken»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Høyblokka kort tid etter at den sto ferdig i 1958.
Foto: Teigens Fotoatelier (1958–1959).

Høyblokka (opprinnelig kalt H-blokka) er hovedbygningen i Regjeringskvartalet i Oslo, med adresse Akersgata 42. Den har siden den sto klar i 1958 husa Statsministerens kontor og Justisdepartementet. Arkitekten bak blokka var Erling Viksjø, som også tegna nabobygningen Y-blokka. Bygningen ble påført store skader ved terrorangrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli 2011, og pr. 2013 er dens framtid fortsatt usikker. Man har fra Regjeringens side gått inn for å rive, men saken er ikke endelig avgjort.

Bygningen var da den ble innvia 48,5 meter høy. Den ble i 1990 påbygd til en høyde på 56 meter, fordelt på 17 etasjer. I tillegg er det kjeller under bygningen. Totalarealet etter påbygginga er 19 400 m². Denne ombygningen sto Erling Viksjøs sønn Per Viksjø for. Høyblokka er det første bygget som ble oppført med metoden naturbetong. Dette er en teknikk som ble oppfunnet av Viksjø og sivilingeniør Sverre Jystad, der man sandblåser betong iblanda elvegrus for å få en holdbar og pen overflate. Bygningen ble utsmykka av Viksjø, Kai Fjell, Tore Haaland, Carl Nesjar, Pablo Picasso, Inger Sitter og Odd Tandberg. Blokka var svært omstridt da den ble oppført. Dette skyldtes ikke minst at man for å bygge den rev Empirekvartalet, noe som utløste den første store vernediskusjonen etter krigen. Lindealléen foran blokka er det eneste som gjenstår av Empirekvartalet på sin opprinnelige plass.

Bombeeksplosjonen i 2011 ble utløst rett bak Høyblokka, på Einar Gerhardsens plass. Blokka tok derfor imot mye av trykket fra eksplosjonen, og det ble forårsaka enorme skader. Stort sett alle vinduer fra første til tolvte etasje ble knust, mens det i de to øverste etasjene var noen vinduer som klarte seg fordi veggene er tilbaketrukket.

Kostnadene med å restaurere bygniningen og å samtidig modernisere den slik at den møter dagens krav til ventilasjon, kommunikasjon og effektivitet vil være svært høye. Samtidig er den av stor arkitekturhistorisk verdi, og den er et landemerke i byen. Det er derfor delte meninger om byggets framtid.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker


Koordinater: 59.915279° N 10.746011° Ø