Y-blokka

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Y-blokka kort tid etter oppføring.
Foto: Teigens fotoatelier (1969–1972)

Y-blokka er en av bygningene i Regjeringskvartalet i Oslo. Den sto ferdig i 1969 og ble tegna av Erling Viksjø, som også var ansvarlig for Høyblokka. Bygningen har adresse Akersgata 44. Navnet kommer fra bygningens Y-forma grunnplan. En av endeveggene er dekorert med Pablo Picassos «Fiskerne».

Oppføringa av Y-blokka var kontroversiell. Viksjø hadde et tiår før oppført Høyblokka, og det var ikke selve det arkitekturen det sto om, men det byplanmessige. For å kunne plassere bygningen der den ligger måtte Arne Garborgs plass dekkes med et lokk. I tillegg ble Deichmanske bibliotek lukket inne, mens det tidligere hadde ligget på en markert høyde i forhold til plassen. Mottagelsen har ikke vært udelt positiv; Elisabeth Seip omtalte det hele i 2011 i sitt notat til Statsbygg som et «lite heldig byplangrep»[1], og det har også kommet angrep fra andre hold[2]. Viksjøs begrunnelse for de radikale endringene var blant annet at Deichmanske og Trefoldighetskirken representerte et stilmessig brudd i forhold til hverandre på en måte som «skjærer i øynene»[3]

Blokka ble sterkt skada under terrorangrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli 2011. Dets videre skjebne er uklar. Selve bygningen har en arkitektonisk verdi, og Picassos utsmykning har en betydelig kunsthistorisk verdi. Dette må så veies opp mot det byplanmessige, der det ved en riving av bygningen er mulig å rehabilitere Arne Garborgs plass og dermed la Deichmanske bibliotek og Oslo hovedbrannstasjon komme til sin rett igjen.

Galleri

Referanser

  1. Seip, 2011 s. 13.
  2. Jf. Rolness, 2013.
  3. Sitert i Rolness, 2013.

Kilder


Koordinater: 59.916021° N 10.745818° Ø