Oslo hovedbrannstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo hovedbrannstasjon sett fra Deichmanske bibliotek.
Foto: Noorse (2010)

Oslo hovedbrannstasjon er hovedstasjon for Brann- og redningsetaten i Oslo. Den har adresse Arne Garborgs plass 1 på Hammersborg, og ble åpna i 1939. Bygget sto helt ferdig i 1941. Bygningen ligger nå mer inneklemt enn den opprinnelig gjorde på grunn av lokket som ble lagt over Arne Garborgs plass da Y-blokka ble oppført i 1960-åra.

Fram til åpninga av Hovedbrannstasjonen var Brannvakten i Karl Johans gate byens hovedstasjon. Den ble reist i 1850-åra, og hadde ut på 1900-tallet blitt utdatert. Hammersborg framsto som et godt alternativ, fordi man derfra raskt kunne komme ut på hovedferdselsårer gjennom byen.

Stasjonen er den største i sitt slag i Norge. Den er på seks etasjer, med et høyere slangetårn ut mot Hospitalsgata. Garasjene for utrykningsbiler ser ved åpninga ut til å ha hatt dører i flukt med resten av bygningen, men det ble nokså raskt montert garasjeporter i åpningene under brua som fører Grubbegata over plassen.

Beredskapsområdet for Hovedbrannstasjonen er avgrensa av ei linje mellom Rådhuset, Aker Brygge, Slottet, St. Hanshaugen, Sofienbergparken, Lodalen, Åkebergveien og Gamlebyen. Det er en fast vaktstyrke på 12-15 mann som har slangevogn, dykkerbil, høyderedskap og to redningsbiler. Det er også to spesialutstyrte biler som kan brukes ved redningsaksjoner etter ulykker, terroraksjoner eller lignende.

Ved terrorangrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli 2011 ble også Hovedbrannstasjonen ramma. Bygningen var såpass skjerma at det ikke ble strukturelle skader, men mange vinduer ble knust. Brannmannskapene som var på vakt fikk i ettertid ros for at de raskt bedømte dette som nokså overfladiske skader og rykka ut til området som var verst ramma i Regjeringskvartalet.

Galleri

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.
  • Brann- og redningsetatens hjemmeside
  • I tjeneste for å redde liv : Oslo brann- og redningsetat gjennom 150 år Oslo kommune, Brann- og redningsetaten, 2010

Koordinater: 59.91606° N 10.74747° Ø