Høyres Hus (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Høyres Hus i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Høyres Hus i Oslo, Stortingsgata 20, er en kontor- og forretningsgård i seks etasjer, innviet 21. oktober 1935. Arkitekt var Magnus Poulsson.

Bygningen huser blant annet et konferansesenter, restauranter, Høyres hovedorganisasjon, og Oslo Høyre. Tre av salene i konferansesenteret har navn etter kjente Høyre-profiler; Nordengen, Emil Stang og Stranger. Før krigen lå Restaurant Ritz her, fra 1946 Restaurant Frascati.

På samme sted, i den daværende portbygningen til Christiania Tivoli, ble revyteatret Chat Noir etablert i 1912 (senere flyttet til Klingenberggata like ved).

Under krigen var Høyres Hus rekvirert av okkupasjonsmakten, og brukt som Hirdens Hus.

I 1965 ble det også reist et Høyres Hus på Kalbakken i Groruddalen i Oslo (Trondheimsveien 391), som var et forretningsbygg med lokale partikontorer. Etter hvert opphørte partiets bruk av bygget, og i 2005 ble det solgt.

Om innvielsen 21. oktober 1935

Faksimile fra Aftenposten 22. oktober 1935: utsnitt av omtale av innvielsen av Høyres Hus dagen før.

Høyres Hus ble offisielt innviet 21. oktober 1935. Aftenposten omtalte begivenheten slik i sin morgenutgave dagen etter (utdrag):

Innvielsen av Høires Hus blev en dag som vil minnes av de mange som strømmet til for å delta i høitidelighetene. Alt var vellykket fra først til sist og der var en stemning båret oppe av tillit og tro på Høires sak som kanskje aldri før. Nu hadde man sin egen borg, midt i byens hjerte. Høires Hus skal være samlingsmerket for det videre arbeide fremover. ... Forstanderskapets store fest som begynte kl. 20 hadde samlet over 400 deltakere og blev meget vellykket. Gleden over endelig å få sitte i eget hus var stor og umiddelbar, og stemningen steg derefter til de største høider.

Kilder

Koordinater: 59.91368° N 10.73491° Ø