Haakon Brænden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Haakon Brænden (født 1. august 1966 i Brandbu) er politiker (KrF). Han har vært folkevalgt til Bydelsutvalget i Bydel Nordstrand i Oslo i perioden 2007-2011, og er siden 2011 medlem av Oslo kommunes kontrollutvalg.

Bakgrunn og utdannelse

Brænden er født og oppvokst på Brandbu på Hadeland. Han er sønn av Jon Brænden og Grethe Brænden.

På videregående tok han allmennfag på Brandbu videregående skole. Brænden er utdannet sivilingeniør innen datateknikk og reguleringsteknikk fra Universitetet i Trondheim i år 1989.

Politisk arbeid

Da han gikk på Brandbu videregående skole, var han med på å stifte Hadeland Unge Høyre. I studietiden på NTNU 1985-1989 var han representant for de konservative i Studenttinget i en valgperiode. Han gikk over fra Høyre til KrF noen år etter at Syse-regjeringen måtte gå av, og det ble klart at de klassisk konservative i Høyre ikke lenger hadde like stor dominans i partiet.

Brænden har siden 1995 vært aktiv i flere av Oslo KrFs lokallag (Røa og Nordstrand). Engasjementet ble sterkere i forbindelse med at Oslo kommune på 2000-tallet vurderte å selge aksjene i Hafslund Energi til det finske energiselskapet Fortum. KrF var da på vippen i Oslo bystyre, og KrF kunne avgjøre saken. På den tiden var han styremedlem i Nordstrand KrF, og tok initiativ til å skrive et brev som ble sendt fylkesledelsen i Oslo KrF. Engasjementet medførte at KrF stemte mot salget. Oslo fikk en merinntekt på flere milliarder kroner i årene frem til 2011, sammenliknet med et aksjesalg. Han er ellers kjent for å representere den klassisk kristne fløyen i KrF, og var engasjert i kampen for å beholde den såkalte "bekjennelsesparagrafen" i KrFs vedtekter.

Han ble valgt inn som medlem av bydelsutvalget i Nordstrand bydel i 2007. Han var medlem av bydelsutvalget frem til 2011, og fra 2007 medlem og nestleder i Oslo KrFs fylkesstyre. I perioden 2010-2012 var han fylkesleder i Oslo KrF, og fra 2011 er han medlem av Oslo kommunes kontrollutvalg.

Kilder