Haakon Haakonsen (1917–2006)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Strandgata 10 – Haakon Haakonsens barndomshjem
Foto: Roy Olsen (2011)
Kristian Fredriks vei 3 – Haakon Haakonsens arbeidsplass i mange år
Foto: Morten Bakkeli (2010)

Haakon Haakonsen (født 19. mai 1917 i Larvik, død 16. januar 2006 samme sted) var møbelsnekker, vaktmester, amatørmaler og skutemodellbygger. Foreldrene var bygningssnekker Hans Alfred Haakonsen (1868–1942) og husmor Olga Anette, f. Nilsen (1882–1971). Begge foreldrene var født i Larvik. Adresse ved fødselen var Strandgata 10 på Torstrand. Samme adresse var oppgitt i folketellingen 1920.

Haakonsen giftet seg 7. november 1942 med hushjelp Ellen Johanne Nordheim (1919–1989). Hun var født i Larvik og bodde i Hospitalgata på Torstrand. Sammen fikk de datteren Laila Haakonsen.

Unge år

Den tekniske aftenskole i Larvik (yrkeskveldskolen) holdt 21. og 22. mai 1938 sin ordinære årlige utstilling av elevenes tegnearbeider i Middelskolens gamle murbygning. Østlands-Postens medarbeider mente at Haakonsen var best av samtlige i 2. klasse B. Han var også den eneste av elevene som hadde fått en blank ener. Haakonsen tegnet alt med venstre hånd.

Neste års utstilling med elevenes tegnearbeider ble holdt på samme sted 29. og 30. april 1939. ØPs journalist mente at mekanikeren Alf Johannessen i 3. klasse A og møbelsnekkeren Haakon Haakonsen i 3. klasse B hadde de beste tegningene i avgangsklassen. De var særdeles bra.

Vaktmester

I 1964 skiftet Larviks kommunale høyere almenskole (Kristian Fredriks vei 3) navn til Larvik gymnas og flyttet over til en nyoppført bygning (Ahlefeldts gate 6). Haakonsen var den gang ansatt som laborant hos Treschow-Fritzøe og søkte på stillingen som vaktmester ved gymnaset, som imidlertid gikk til Harald Tvetene.

Haakonsen søkte samme år på stillingen som vaktmester ved Larvik realskole. Rektor Karl Hellner innstilte Haakonsen som nummer én og innstillingsnemnda foreslo ham som nummer to. Larvik skolestyre vedtok på et lukket møte 22. oktober 1964 å ansette Haakonsen som vaktmester. Tolv av medlemmene stemte for ham.

Da Mesterfjellet skole ble etablert i 1966, ble Haakonsen vaktmester der. Lærerne underholdt elevene i Farrishallen 8. mai 1968. Haakonsen holdt et kåseri om lærerne. Han pensjonerte seg i 1982.

Amatørmaler og skutemodellbygger

Haakonsen forærte i 1978 Mesterfjellet skole et kjempestort bilde, som han hadde laget kun av bittesmå trebiter. Det var umulig å telle hvor mange tusen trebiter han hadde brukt. Antallet tresorter lå et sted mellom 20 og 30. Haakonsen regnet med å ha brukt 160 timer på å ha satt sammen bildet. Motivet var Edvard Munchs Historien.

Det ble 2. desember 1979 holdt en kunstutstilling i det tidligere kurhotellet på Farris Bad (det senere Bøkeskogen Kultursenter). Det var gruppe Sam – med 14, 15 utstillere – som dominerte utstillingslokalene. Haakonsen var én av dem. Medlemmene av Grafma-gruppen arrangerte i mars 1981 sin andre fellesutstilling i Bøkeskogen Kultursenter. Haakonsen var én av elleve kunstnere.

Under det åpne bygdetunet i Brunlanes i juli 1991 vakte han oppmerksomhet med sin utstilling av nydelige båtmodeller i bygningen til Halle Mølle.

Haakonsen laget en modell av redningsskøyta «Colin Archer», som han i 2001 ga i gave til stiftelsen Tollerodden. Den fikk en plass i Tollerodden-bygningen, da den sto ferdig restaurert. Han ga også en høvelbenk, som han i sin tid selv hadde laget, og i tillegg annet utstyr – blant annet profilhøvler.

Haakonsen lagde 15 modeller av Colin Archers skuter på salongbordet i Doktorveien 1 etter at han ble pensjonist. Utgangspunktet var bilder og konstruksjonstegninger fra Tor Borch Sannes’ bok Båtbyggeren Colin Archer. Archer-skutene «Nanna» og «Sagitta» samt Sølling-modellen «Rosenkrantz» ble gitt til Sjøfartsmuseet. Larvik bibliotek fikk også en modell av «RS1», som Haakonsen laget flere modeller av.

Sang

Haakonsen var blant annet sammen med sin yrkeskollega Harald Tvetene medlem av Larvik Sangforening.

Utmerkelse

Styret i Larvik kommunale forening (LKF) hadde 22. juni 1990 merkeutdeling på Hvalen kro til medlemmer med 40 års uavbrutt medlemskap. Haakonsen var én av 63 som hadde gjort seg fortjent til en LO-nål.

Kilder