Halfdan Kjerulfs plass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Halfdan Kjerulfs plass i Oslo sentrum ble navngitt i 1870 etter komponisten Halfdan Kjerulf. Bak til høyre i bildet ses forøvrig Rikard Nordraaks barndomhjem, bygården i St. Olavs gate 27.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Halfdan Kjerulfs plass er en liten parkmessig plass i krysset St. Olavs gate, Frederiks gate og Kristian Augusts gate i Oslo, oppkalt i 1870 etter komponisten Halfdan Kjerulf (1815-68).

Her står det fire kunstnerbyster, av Halfdan Kjerulf selv, utført av Julius Olavus Middelthun, av dikteren Andreas Munch (1811-84), utført av Jens Munthe Svendsen, av maleren Adolph Tidemand (1814-76), utført av Anders Svor, og av maleren Hans Gude (1815-1903), utført av Ingebrigt Vik. Bysten av Kjerluf ble reist i 1874, de øvrige i 1912.

Kjerulf regnes som den første norske komponist av internasjonalt format. Han er mest kjent for sine romanser og korsanger.

En fellesnevner for de fire kunstnerne på Halfdan Kjerulfs plass er temaet Brudeferden i Hardanger. Kjerulfs mest kjente korsang er Brudeferden i Hardanger fra 1848. Den har tekst av Andreas Munch. Tidemand og Gudes meste kjente bilde er nettopp Brudeferden i Hardanger, fra samme år. Dette motivet, malt på et lerret, dannet bakgrunnen på kulturelle festkvelder på Christiania Theater i 1849, der nevnte korsang ble framført.

Galleri

Kilder og referanser