Halvorsens Conditori

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Halvorsens konditori holder til i Schiøllgården, Prinsens gate 26.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Halvorsens Conditori ble etablert i Prinsens gate 26, Schiøllgården, i Oslo i 1881. Det har navn etter grunnleggeren Hans Halvorsen. Da Stortinget overtok bygningen i 1977 var konditoriet den eneste bedriften som fikk fortsette der, men i 2014 ble det annonsert av det må stenge på grunn av ombygninger. Det er tenkt at konditoriet skal gjenåpne når disse arbeidene er ferdige i 2018.

Hans Halvorsen drev konditoriet fram til 1890-åra, da Olaf Johannessen kjøpte det. Han solgte det så videre til Hugo Tobiasson i 1912. Hans sønn John Tobiasson ble kompanjong i 1953. Tobiasson d.y. solgte i 1986 videre til Georg Franz Duller.

Konditoriet har gjennom sin lange fartstid blitt nærmest en institusjon. Konditoriet har lenge vært kjent for eldre fruer som tok en sherry og et kakestykke, og det har hatt et rykte for å være et sted hvor unge menn solgte tjenester etter at sherryen var inntatt. De ble kalt «melkebarter», og viste at de var gigoloer ved å snu en tom kaffekopp opp ned; noen versjoner av historien forteller at de la en sukkerbit på den snudde koppen. Hvis en kvinne gjorde det samme gikk de diskret til et egnet sted. Det er usikkert om dette har rot i virkeligheten, men historien er så godt festa i folks oppfatning av stedet av personalet noen ganger ser unge menn som prøver seg på koppetrikset - uten særlig hell.

Kilder

Koordinater: 59.9122616° N 10.7394189° Ø