Harry Viktor Brekke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Harry Viktor Brekke, fra Våre falne.

Harry Viktor Brekke (født 6. juli 1911 i Kristiania, død 7. juli 1941 i Syria) var fremmedlegionær, og falt i kamp mot britiske styrker i Syria i 1941.

Han var sønn av Ludvig J.M. Chr. Brekke (f. 1878) og Ovidia Brekke f. Weien (f. 1870).

Etter middelskolen lot han seg verve til den franske Fremmedlegionen, og ble etter hvert sersjant. Etter Frankrikes kapitulasjon i mai 1940 ble landet delt i en okkupert sone, med Paris som hovedstad, og en sone med hovedstad i Vichy som fungerte som en vasallstat under Tyskland, leda av marskalk Pétain. Det franske forsvaret ble delt mellom De frie franske styrker under Charles de Gaulle og Vichy-styrkene som kjempa på tysk side. Fremmedlegionens avdelinger ble oppsplitta, da legionærene i stor grad hadde mulighet til å velge side selv.

Brekke fortsatte sin tjeneste i 6REI (6. fremmedinfanteriregiment), som ble plassert i de franske protektoratene Syria og Libanon. Der falt han i kamp mot britiske styrker, og ble gravlagt på den franske kirkegården i Beirut.

Han er med i verket Våre falne. Det er uklart om redaktørene var klar over omstendighetene. Fremmedlegionen kjempa på alliert side under slaget om Narvik, og senere utmerka de seg også i De frie franske styrkene. En rekke enheter skifta også side fra Vichy til de Gaulle i løpet av krigen. I utgangspunktet skulle ikke personer som kjempa å tysk side være med i Våre falne, og redaktørene kan ha trodd at han var i alliert tjeneste da han falt.

Litteratur og kilder

  • Thoresen, Knut Flovik: Nordmenn i Fremmedlegionen fra 1831 til 2017. Utg. Historie & Kultur. [Oslo]. 2017. ISBN 9788283230147..
  • Våre falne : 1939-1945, Grøndahl, Oslo 1949, bd. 1 Digital versjonNettbiblioteket.