Harstad Mandssangforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Harstad Mandssangforening ca 1910
Foto: Ukjent - Utlånt av Olaf Lund, Kasfjord

Harstad Mandssangforening ble stiftet 1903 og ble dirigert av lærer Joakim Christiansen, som også var organist i Trondenes kirke.

Nytt kor

Her ser vi at Alfred Evensens kapell bisto Mandssangen på sin konsert på Arbeidersamfundet i mai 1906. Annonsen sto i Haalogaland lørdag 12. mai 1906.

I 1903 tok lærer Joakim Christiansen (1865-1936) initiativet til dannelse av et mannskor, som fikk navnet Harstad Mandssangforening. Harstad var da vokst, blitt byggekommune og innbyggertallet var økt betraktelig. Man hadde nå også forsamlingslokalet Harstad Arbeidersamfund som blant annet kunne huse sangkonserter. Koret kom godt i gang, og innen første øvelsesår holdt det sin første offentlige konsert, og kritikken skal ha vært meget god. Det ble sunget ved mange anledninger, og det var mange som ba om korets assistanse ved forskjellige arrangementer. Dessuten reiste de på konsertturneer og fikk også der gode omtaler for sine prestasjoner. Dessverre ble koret nødt til å innstille sin virksomhet i 1911, og siste offentlige konsert ble gitt under festlighetene i anledning utstillingen i Harstad dette året. At koret innstilte skal imidlertid ikke ha skyldtes instruktøren. Hans interesse for korsangen var fortsatt levende, og hans virke for sangen bar da også rike frukter. Lærer Christiansens navn vil for alltid stå skrevet i Harstad Mandssangforenings historie. I 1913 kom Harstad Mandskor - som en god "oppfølger".

Et blandet kor

Christiansen hadde også driftet et blandet kor hvor de fleste aktive fra et tidligere mannskor også deltok. Denne sangforeningens sangøvelser ble gjerne holdt vekselvis hos de respektive sangere, men også hos andre som ikke var aktive, men ellers sanginteresserte. Sangforeningen ble nedlagt da sogneprest Ingebrigtsen, som var en av drivkreftene, døde i 1897.