Havhesten (geitbåt 1890-tallet)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Havhesten
Havhesten.jpg
Egennavn: Havhesten
Båttype Geitbåt
Byggeår 1890-tallet
Framdriftsmidler: seil og årer
Kommune Aure kommune
Lagstilhørighet: Kystlaget Geitbåtens Venner

I Kystlaget Geitbåtens Venner er det slik at det er de enkelte medlemmene som selv eier sine båter. Selve laget eier bare én båt. Til gjengjeld er det en riktig stasbåt. Denne geitbåten heter «Havhesten», og er en femring, eller femrøring, eller femroing (fritt valg), med fem årepar. Dvs. - egentlig er den en håinnfemring, altså en noe stor fyring med et ekstra keip-par påsatt i et halvrom i framskotten.

Hvor gammel båten er, har vi dessverre ikke klart å finne ut noe om. Heller ikke hvor den er bygd, eller hvem som var båtbyggeren. Det vi imidlertid vet helt sikkert er at vi kjøpte den av Jan O. Kløven fra Averøya i 1992. Sannsynligvis er den bygd før århundreskiftet - det finnes nemlig spor etter hjemmesmidde firkantroer i den, og sannsynligvis er den bygd ute i øyene et sted. Bordgangene er forholdsvis smale til geitbåt å være, og det er bare den første bordgangen, halsen, som er hogd. Det vanlige var at både halsen og den andre bordgangen, overhalsen, var hogde eller røya. Alt dette tyder på at den er bygd et sted der tilgangen på "førstesorterings" materialer var noe mindre enn i de mest kjente båtbyggerdistriktene inne i fjordene. Slitasjemerker tyder på at den har vært mest brukt som linebåt.

Båten var i forholdsvis god stand da vi kjøpte den, men det har likevel vært nødvendig å foreta en del restaureringsarbeid. Så og si alt tilfar er lagd nytt, det er sydd nytt segl, framstamnen og deler av ripbordet er skiftet, i tillegg til en god del av keipene.

PS. Mens båten var i Kløvens eie ble den tildelt prisen for best restaurerte båt under 30' på Forbundet KYSTENs landsstevne i Kristiansund tidlig på 80-tallet.

Bildegalleri