Helene Sophie Thrane

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Helene Sophie Bull)
Hopp til navigering Hopp til søk

Helene Sophie Thrane, f. Bull (1777-1831) vokste opp i gamlebyen i Fredrikstad, i huset som idag kalles Balaklava. Foreldrene hennes var tobakksfabrikkeier og kjøpmann Peter Bull og Anne Marie Wulfsberg. Hun var mor til Markus Thrane.

Som ung skal hun ha hatt en tendens til å bryte med konvensjonene i samtida. Som ung skal hun ha brukt mannsklær som hun lånte av broren sin, Andreas Bull. Hun skal også ha hatt kort hår og ha likt å kjøre slede. Et brev etter henne fra 1810 viser at hun hadde antidanske meninger.

Som relativt ung ble hun forlova med en svensk adelsmann. Dette endte ikke godt, han skal ha vært sjalu, og under en krangel en gang de var på ball, skal hun ha revet av seg ringen. Ringen skal ha trilla inn i ballsalen slik at forholdsbruddet ble kjent for alle som var tilstede. Etter dette bestemte faren hennes at hun skulle gifte seg så fort som mulig. Hun ble forlova med presten Barnholt fra Hvaler, men på bryllupsdagen nekta hun å gjennomføre bryllupet.

I 1802 gifta hun seg med kjøpmann David Dørchen Thrane fra Christiania. De fikk seks barn sammen, men bare tre av dem vokste opp: Camilla, David og Marcus Thrane. I 1817, rett etter at yngstebarnet ble født, ble det kjent at David hadde undeslått 95 000 speciedaler fra banken. Han slapp fengsel, men ble dømt til å betale tilbake pengene. Davids far og tre meddirektører i banken dekka beløpet for ham. Etter dette reiste han til Sverige, hvor han arbeida som språklærer, men ikke tjente nok til å forsørge familien. Mot slutten av livet ble Helene Sophie understøtta av baron Frederik Wilhelm Wedel-Jarlsberg.

Kilde