Herman Krefting (1592–1651)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Herman Krefting d.e. (født 25. september 1592 Bremen, Tyskland, død 9. februar 1651, Eiker, Buskerud) drev flere jernverk i Norge. Han var en pioner innen jernverksdriften og spilte en viktig rolle i opprettelsen av jernindustrien i Norge. Han var med i den tekniske utvikling fra smeltehytter og stangjernshammere til masovner og støperier.

Han var sønn av kjøpmann og Kapitän der Stadt Bremen (øverstkommanderende for forsvaret av Bremen) Wolter Krefting (1559–1625) og Anna Winckel, og ble ble 7. januar 1617 gift med Alheit Schnedermansz (1585-1643) i ‎Tyskland. De hadde ett barn, Johan Krefting (1618-1674).

Det ble en økt etterspørsel etter jern som følge av utbruddet av Trettiårskrigen i 1618, og bergverksdrift og jernindustri ble et lokkende arbeidsfelt. Krefting startet samme år Jernkompaniet i København og flyttet i 1624 til Norge for å drive jernverkene Bærums Verk, Hakadals Verk, Fossum Verk og Eidsvoll Verk etter at Jernkompaniet 25. oktober 1624 hadde fått vide fullmakter av kong Christian IV til å drive disse. Familien bodde en periode på Økri gård i Bærum, og deretter i «Directørenis Recidence» på Eidsvoll Verk.Han bygde også opp Mørland jernverk, som han drev 1635–42. Under Kreftings ledelse ble verkene rekonstruert og modernisert. Herman Krefting fikk sammen med bl.a. Johan Post, omfattende særrettigheter av kongen til å drive jernverk.

Etter at Post døde i 1631 falt særrettighetene bort og Krefting trakk seg ut av Jernkompaniet. Deretter drev Herman Krefting med nye partnere på Eidsvoll eller i Bærum i tre-fire år. I 1635 fikk han privilegium til å drive jernverk i Nedenes len, og familien flyttet til Mørland i Sannidal og bygde opp Mørland jernverk. Han drev dette fram til 1642 da han solgte det til Gabriel og Selius Marselis. Han drev nok dette videre fortsatt i noe tid, for da ektefellen Alheit døde året etter ble hun begravet ved Sannidal kirke. Han forlot Mørland omkring 1644–46 og flyttet til Eiker, hvor han antakelig bestyrte Eger jernverk ved Vestfossen og trolig også spilte en rolle i forbindelse med starten av Hassel Jernverk i 1649. Han døde 9. februar 1651 og ble begravd i Haug kirke.

Sønnen Johan Krefting drev også jernverk, og ble i 1664 eier av Bærums Værk som ble eid av familien fram til 1769.

Fra Herman og Alheit Krefting stammer slekten Krefting i Norge. Herman Krefting bragte med seg til Norge en slektsbibel. Hans bestefar, far og han selv gjorde opptegnelser i Bibelen, som fortsatt er i slekten. I Bremen var de handelsfolk, og familiemedlemmer hadde verv bl.a. som borgermester og «stadskaptein». Det er usikkert om slekten kan føres tilbake til eierne av borgen Haus Krechting ved Wesel i Westfalen.

Kilder