Hilde Fålun Strøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hilde Fålun Strøm er fra Svalbard og er en oppdagelsesreisende, polarambassadør og klimaengasjert folkeforsker med over 20 års erfaring med arbeid i polarområdene. I 2017 startet hun sammen med Sunniva Sørby Hearts in the ice, et prosjekt for sosialt engasjement rundt klimaendringer og folkeforskning.

Familie

Hun er gift, har to barn, tre barnebarn og har bodd på Svalbard i 25 år.

Polarpioner

Hun har lang og bred erfaring fra polare strøk. Hun har bl.a. kjørt over 60 000 kilometer på snøscooter (tilsvarer en tur rundt kloden) og har hatt mer enn 200 isbjørnmøter.

Hun har vært meteorologisk observatør på Jan Mayen og Bjørnøya i 2013–2014 (totalt åtte måneder). Hun er en dyktig jeger (reinsdyr, rev, fugl) og har erfaring med kajakkpadling, ferdsel på isbre, bruk av båt (kaptein), skigåing, hundekjøring, fotografering og fotturer.

Strøm var prosjektleder da hun og Sunniva Sørby ble de første kvinnene i historien til å overvintre i Arktis uten menn i 2019–2020. De tilbrakte vinteren i isolasjon på 78 grader nord på Svalbard og bodde i en liten, uisolert fangsthytte kalt Bamsebu. Fangsthytta har verken innlagt vann eller strøm. Klimaet der er et av de tøffeste på jorden, og kvinnene var omgitt av isbjørner og totalt mørke i måneder.

Prosjektet Hearts in the ice ble til etter mange år med jobb og ekspedisjoner i polare strøk. De to kvinnene har fått oppleve noe av den mest unike og bortgjemte naturen på kloden, og de ville gjerne gi noe tilbake. Hun hadde lenge hatt en drøm om å overvintre på Svalbard. De bestemte seg derfor for å kombinere den drømmen med klimaengasjement og forskning. Det var en måte å utfordre sin egen kunnskap rundt klimaendringene, og samtidig kunne bidra med å spre kunnskap og forståelse til andre.

Under hele oppholdet samarbeidet de med universiteter og forskningsinstitutter (bl.a. NASA og Norsk Polarinstitutt), for å samle inn meningsfulle data. Dataene skulle ikke bare være til lukket forskning og uforståelige lange rapporter, men det skulle bli allmennkunnskap. De fikk den store og viktige oppgaven av å være «folkeforskere», en tittel de tok på alvor og med stolthet. De hadde derfor jevnlig kontakt med skoleklasser verden rundt i, samtaler om klimaendringer, på direktesendte videosamtaler via satellitt fra Bamsebu.

Det har vært stor interesse for prosjektet og CNN har laget dokumentar om dem.

Elbil-turné

Selv om Svalbard-delen av prosjektet er avsluttet, så videreføres klimaengasjementet videre i nye former. Høsten 2022 dro de to kvinnene på elbil-turné langs norskekysten for å engasjere barn i klimaproblematikken.

Kilder og litteratur

  • Munsterhjelm, Erik: Vil gi folk håpet tilbake. Flytter laaangt vekk fir å gjøre en viktig jobb for klimaet. Tønsbergs blad, onsdag 24. oktober 2018, forsiden og s. 2. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Strøm, Hilde Falun og Sunniva Sørby: Til ungdommen – klimastreik nytter! Leserinnlegg sendt til mange aviser, f.eks. Hordaland, lørdag 21. september 2019, s. 11. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!