Hildur Rørdam

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hildur Rørdam

Hildur Rørdam (født 10. januar 1854 i Kristiansand, død 1914) var lærer og politiker, og ble i 1901 valgt inn i Bodø kommunestyre for Venstre. I folketellingen fra 1865 for Kristiansand bor hun hos sin mor, Marie Rørdam, som da var en 39 år gammel tollbetjentenke som forsørget seg som syerske. Hildur hadde fire søsken som også bodde hjemme. Hildur Rørdam tilbragte mange år i Mellom- og Sør-Amerika før hun til sist slo seg ned i Bodø. Hun utdannet seg til lærer, og i 1880 begynte hun å arbeide ved Bodø kommunale middelsskole. I 1898 flyttet hun over til Bodø folkeskole.

Hildur Rørdam var venninne med Fredrikke Marie Qvam, som hadde startet Norske kvinners sanitetsforening. Hildur ble kontaktet av Qvam som ønsket at en avdeling av foreningen skulle etableres i Bodø. Bodø sanitetsforening ble stiftet 30. november 1896 med Hildur Rørdam som formann. Hun ledet foreningen fram til sin død, og foreningen var hennes store hjertesak. Hun arbeidet utrettelig og foreningen fikk stor tilslutning. Hun skal ha kjempet med «nebb og klør» for kvinnesaken, og hun fikk tilnavnet «Ørna». Hennes motto var «Kvinder må frigjøres fra lenker, bånd og tvang».

I 1902 startet Hildur også Nordland husflidsforening. I 1910 bodde Hildur Rørdam i Helliesens gate 5 i Bodø.

Kilder

Eksterne lenkerLogo De 100 første.jpg Hildur Rørdam er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.