Historielaget Mostadmark Jernverks Venner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Historielaget Mostadmark Jernverks Venner i Malvik kommune i Trøndelag ble stifta 27. november 1985. Formålet med historielaget er «å ta vare på restene etter jernverket ved utløpet av Foldsjøen, og å stille det på best mulig måte til disposisjon for friluftsliv og studieformål».

I 2019 hadde laget 38 medlemmer. Tallet har variert mellom 25 og 59.

Aktiviteter

Historielagets hovedaktivitet har vært å opparbeide og vedlikeholde et museum på verksområdet til Mostadmark Jernverk. Historien til jernverket formidles her. Det har vært åpent museum i forbindelse med Kulturminnedagen hvert år. Det har også vært heldagsbesøk hvert år av elever fra 8. klasse på undgdomsskolene (Hommelvik og Vikhammer). Dette prosjektet har fått støtte fra Landslaget for lokalhistorie.

Det er bygd et vernebygg over masovnsruinen (ovn bygd ca. 1655).

Ledere

  • Arne Espelund
  • Ivar Bjørkli
  • Gisle Rø
  • Per Werenskiold
  • Odd Bjørkli

Andreas Løvseth er æresmedlem og veldig aktiv i arbeidet med å bygge museet. Nils Bakmark har også vært et svært engasjert medlem av historielaget.

Publikasjoner

Laget har samarbeida med Malvik historielag og Historielaget Hommelviks venner, de to andre historielaga i Malvik, om årbok i 20 årganger siden år 2000. Historielaget har også utgitt ei turbok med beskrivelse av kulturminner i tilknytning til drifta av Mostadmark Jernverk.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra historielaget (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse 2019).

Eksterne lenker