Hjelp:Hvordan skrive lokal samtidshistorie?
Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Denne hjelpeartikkelen gir tips om hvordan du kan skrive lokal samtidshistorie på Lokalhistoriewiki. Samtidshistorie er den nyeste tids historie. Men hva er den nyeste tid? Historikere og andre fagfolk har avgrenset den nyeste tid og dermed samtidshistorie på mange måter. Noen fikserer uttrykket til en periode, for eksempel tida etter 1945. Andre ser det mer som et fleksibelt begrep og definerer samtidshistorie som historia om begivenheter som har skjedd innenfor levetida til den til enhver tid eldste levende generasjonen av befolkningen. På lokalhistoriewiki tenker vi at dette er en grei bruksdefinisjon. Og i praksis lander vi dermed på omtrent samme tidspunkt enten vi velger en fiksert eller fleksibel definisjon; vi kan si at samtidshistoria (vel å merke for tida!) begynner omkring 1945.
Men ved siden av å være betegnelse på en fleksibel tidsperiode, kan samtidshistorie også være spørsmål om et perspektiv, det vi si en måte å forstå eller forklare en aktuell eller samtidig begivenhet ved å fortelle om den historiske bakgrunnen for begivenheten. Dette aspektet ved samtidshistorie er litt mer komplisert, og vi skal prøve å konkretisere det nærmere nedenfor.
- Eldre historie: Selvsagt at vi må forklare konteksten, men det må vi også med samtidshistorie. Overfor ungdommer f.eks., som ikke har noe forhold til konteksten.
- Politiske implikasjoner ofte vanskeligere å vurdere
En stor del av artikkelmassen på wikien er samtidshistorie, enten fordi de har samtidshistoriske perspektiver eller inneholder samtidshistoriske opplysninger. Og mesteparten av dette stoffet er uproblematisk historiefaglig sett. Men hvis du ønsker å skrive om helt ferske og nyhetspregete begivenheter som har lokalhistorisk relevans, kan det reise noen problemer. Hovedregelen i slike tilfeller er rett og slett at vi ikke ønsker lokale nyhetsoppslag på Lokalhistoriewiki. Men det finnes enkelte viktige unntak:
Nyheter eller aktuelle opplysninger som supplerer allerede etablerte samtidshistoriske artikler. For å holde eksisterende artikler oppdaterte og levende, er det naturligvis både ønskelig og nødvendig med nyheter om for eksempel skifte av styre i en forening, lokale valgresultater, organisasjonsmessige endringer i kommunale virksomheter, viktige forandringer i en lokal bedrift eller i det lokale næringslivet.
En nyhet kan også bli interessant samtidshistorie, hvis vi velger et historiserende perspektiv på nyheten. For eksempel kan nyheten om nedleggelsen av en lokal industribedrift eller nyheten om omstilling av næringslivet i et lokalsamfunn, danne et godt utgangspunkt for å forsøke å nøste opp bakgrunnen eller årsaken til det som har skjedd. Tilsvarende kan en lokal ulykke eller katastrofe – en brann, en flom, et ras være utgangspunkt for artikler der historia om lignende hendelser blir beskrevet eller undersøkt.
Det er en fordel å ha avstand til begivenheten du skriver om. Kildene til samtidshistorie er imidlertid ofte aviser, som gjerne formidler nyheter i presens og med kort avstand til begivenheten. Fra WP: «… vanskeligere å skille det vesentlige fra det uvesentlige. Samtidig som kildematerialet er enormt og bortimot uoverkommelig, er det samtidig mange viktige kilder innenfor blant annet myndighetenes arkiver som er stengt eller hemmeliggjort.»
Balanse
Unngå at nyheten, som kanskje er utgangspunktet for artikkelen om for eksempel en bedrift, blir hovedsaken. Egne følelser knyttet til en hendelse kan skrives om i et personlig minne i Kjeldearkivet. Dermed kan du skape en kilde.
Ta gjerne med dramatiske deler av en hendelse, men unngå å overdramatisere ved å bruke adjektiv det ikke er belegg for, som den «største», «verste» osv. Korte sitater fra samtidige kilder kan brukes for å få med mer følelsesmessige sider. Det kan også sitater fra wikiens Kjeldearkiv.
Eksempler
Bruke sitater fra aviser og sitater fra wikiartiklene for å vise forskjellen.