Holtet (under Tronbøl)
Holtet var en tidligere husmannsplass under Søndre Tronbøl på Brandval østside i tidligere Brandval kommune og plassen tilhørte i sin tid Gjølstad og Lepengen skolekrets, senere Brøderud krets.
Stedet ligger 200 m nord for Prestegardstjennet og på nordsiden av Røgdenvegen.
Hans Olsen er notert som husmann med jord under Søndre Tronbøl ved folketellingen 1801. Plassen er Holtet langs nordsiden av Prestegardstjernet. Han er 60 år og i sitt andre ekteskap. Kona Marthe Arnesdatter er 54 år. Anne Jonsdatter, 6 år, er pleiebarn, og 11-årige Johanne Johansdatter er titulert tjenestepike.
Marthe Embretsdatter, 40 år, ugift og innerst, og bor sammen med sin datter Marthe Jonsdatter på 7 år. Marthe Engebretsdatter var i tjeneste på Mjølnerud da hun i 1794 fikk datteren med Jon Pedersen fra Tørmoen.
Hans Olsen hadde opphold på Nordre Tronbøl da han i 1786 ble gift med Marthe Arnesdatter fra Bjerke i Grue. Hans døde i 1801 og alderen da oppgis til 67 år. Enka Marthe ble i 1806 gift på nytt med den ett år yngre enkemann Syver Arnesen fra Brøderud. Begge døde på samme dag i 1909 på Holtet. Det er ikke mulig å finne ut om plassen var bebodd utover på 1800-tallet.
Selveierbruk
Prokurator Hygen hadde solgt plassen under Tronbøl til svogeren Hans Gjerdrum. Plassen fikk navnet Holtet, og med plassen fulgte noen andre plasser, nemlig Steinbekk og Vestli. Hans Gjerdrum solgte til Engelhardt på Lier. Eiendommene ble senere innkjøpt igjen av Ræder som kjøpte hovedgarden og fulgte med i salget til Ole Helgeneset. I 1846 skjøtet Ole Helgeneset Søndre Tronbøl til Ola Olsen d.y., men tok unna Holtet med de to plassene.
Martin Olsen fikk Holtet i arv, og i 1875 skjøtet han plassen til sønnen, Ola Martinsen, som igjen i 1898 skjøtet bruket til sønnen Martin Olsen. Deretter overtok sønnen Ole Martinsen Helgeneseth, født 1897. Han står som eier i 1950, men sønnen Martin skal ha overtatt i 1947.
Flere festetomter er utskilt fra 1950-tallet.
3 | Holtet | 1 mark 12 øre | Martin Helgeneseth |
Se også[rediger][rediger]
- Husmannsordningen i Brøderud krets generelt
- Andre husmannsplasser på Brandval østside (hovedsognet)
Kilder og litteratur[rediger][rediger]
Første versjon av denne artikkelen ble skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av folketellinger, matrikler, pantebøker, kirkebøker, gravminner og gamle kart og aviser, samt avstemt mot de første bygdebøkene:
- Mandt, Gunnar: Brandval-boka, bind I, gardshistorie. Utg. 1953 Brandval kommune. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Mandt, Gunnar: Brandval-boka, bind II, gardshistorie. Utg. 1968 Kongsvinger kommune. Digital versjon på Nettbiblioteket.