Hvite Busser
Hvite Busser, tidligere Stiftelsen Hvite Busser til Auschwitz, har siden 1992 arrangert kunnskapsreiser og klasseturer for norsk ungdom. Turene går til tidligere konsentrasjons- eller fangeleirer som Auschwitz, Sachsenhausen og Falstad. Stiftelsens pedagogiske opplegg fokuserer på menneskerettigheter, menneskeverd og antirasisme. I løpet av stiftelsens første 30 årene hadde mer enn 300 000 ungdommer vært på slike turer.
Hvite Busser er en ideell virksomhet uten offentlig støtte. Stiftelsen er partipolitisk og religiøst uavhengig. Eventuelle overskudd går til utvikling av produkter som for eksempel dokumentarfilmer og informasjon som kommer deltakerne til gode. Ingen eiere kan ta utbytte fra driften.
Hvite busser må ikke forveksles med De hvite bussene, en aksjon ledet av den svenske greven Folke Bernadotte på slutten av andre verdenskrig for å redde skandinaver (dansker og nordmenn) hjem fra konsentrasjonsleirer.
Tidsvitner og undervisningsopplegg
Da Hvite Busser starta opp i 1992, var det som en direkte reaksjon på oppblomstringen av nynazisme. En gruppe engasjerte mennesker ønska å vise ungdom den ytterste konsekvens av rasetenkning ved å ta dem med til tidligere konsentrasjonsleirer. Konseptet var enkelt, men virkningsfullt. Med på alle turene var et tidsvitne – en som selv hadde opplevd å være fange i konsentrasjonsleir.
Mange så verdien av denne typen læring utenfor klasserommet, og reisene ble raskt veldig populære. Tidsvitnene er en viktig del av vår historie, og Hvite Busser ble en viktig del av deres historie. Flere erfarte at de først klarte å fortelle om sine grusomme minner fra konsentrasjonsleirene når de kunne fortelle det til ungdom med en hensikt. Hensikten var at dette aldri måtte skje igjen.
Av naturlige årsaker er det ikke lenger mulig å ha med tidsvitner.[1] Flere av leirene har imidlertid utvikla seg til museer med moderne og engasjerende måter å formidle historie til ungdom. Hvite Busser har også et eget pedagogisk opplegg i tråd med skolens læreplan. Tidsvitnene er fortsatt med i form av Hvite Bussers anselige filmskatt. Stiftelsen har produsert flere titalls filmer med sine tidsvitner og om konsentrasjonsleirer og menneskerettigheter. Stiftelsens reisende får glede av disse på bussturene.
Nye reisemål
Som navnet Stiftelsen Hvite Busser til Auschwitz tilsier, hadde alle reisene i den første perioden samme mål. De senere åra har stiftelsen fornya seg tematisk og det er kommet flere reisemål til, blant annet Berlin, der også den kalde krigen med besøk Stasi-fengslet og ved Berlinmuren inngår i undervisningsopplegget. Koronapandemien tvang stiftelsen til å tenke nytt, og siden 2020 har den også tilbudt reiser med pedagogiske opplegg i Norge, der de besøker de 22. juli-senteret og Utøya.
Stiftelsen skriver på sine nettsider:
I vår polariserte verden er budskapet vårt viktigere enn noen gang. Derfor er det ekstra hyggelig at det nå har blitt innført statsstøtte til klasser som ønsker å reise med oss. Det sender et viktig signal om at det vi jobber med å formidle, er relevant også i dag.[2] | ||
Referanser
- ↑ Hvite Bussers tidsvitner.
- ↑ Hvite busser - om oss. Besøkt 19. januar 2024.
Kilder og litteratur
Eksterne kilder
- Hvite busser til Auschwitz. NRK-dokumentar, første gang sendt 14.06.1993. 28 min.