Hydros bedriftshistoriske samling

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hydros bedriftshistoriske samling, også kjent som Hydro-museet, var et industrimuseum på Notodden. Det ble etablert av Norsk Hydro. Bedriftshistorisk Samling lå inne på fabrikkområdet Hydroparken, i ovnshuset A fra 1907.

Etter at Hydro i 2010 besluttet å ikke videreføre sin bedriftshistoriske samling på Notodden ble museet lagt ned. Man lette da etter en ny og mer framtidsrettet løsning for å holde selskapets historie levende og gjøre den allment tilgjengelig for publikum. Løsningen ble funnet gjennom et samarbeid med Telemarksgalleriet på Notodden.

Bedrifthistroisk samling ble overført til Telemarksgalleriet. Et nytt industrimuseum åpnet i museets andre etasje i Tinfos gamle papirfabrikk i 2013. Det nye industrimuseet fikk navnet Lysbuen og legger særlig vekt på oppstarten av Norsk Hydro og pionerene som skapte selskapet. Utstillingen på Notodden forteller også om Lysbueovnen og produktet mineralgjødsel - Norges viktigste oppfinnelse, som la grunnlaget for etableringen av Norsk Hydro i 1905. Museet viser bla. professor Kristian Birkelands første elektromagnetiske kanon fra 1901.

Samtidig med industrimuseet utvidet Telemarksgalleriet sine utstillingsareal for kunst. Det nye kunstmuseet er bla. arena for kunst fra Hydros kustsamling i tillegg til museets egen samling. Kunstsamlingen inneholder bilder fra kraftutbyggingens og industriens gullalder i Telemark, og gir et viktig og historisk relevant tverrsnitt av norsk samfunnsengasjert kunst. Samlingen inneholder også moderne billedkunst med tilknytning til industri og innovasjon.

Telemarksgalleriet ble i 2016 del av Norsk industriarbeidermuseum (NIA) som nå forvalter samlingen.

I 2015 ble Industrihistorien på Notodden og Rjukan innlemmet på UNESCOs verdensarvliste. Industrimuseet på Notodden skiftet da navn til Verdensarvsenteret avd. Notodden. Verdensarvsenteret har to besøkssteder; et på Notodden og et på Rjukan.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Hydros bedriftshistoriske samling er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!